Romanı nedeniyle yargılanan Yazar Yavuz Ekinci: ‘Rüyası Bölünenler’ bu coğrafyanın hikayesidir

Eylül 19, 2024

Romanı nedeniyle yargılanan Yazar Yavuz Ekinci: ‘Rüyası Bölünenler’ bu coğrafyanın hikayesidir

Evrensel’in haberine göre Yazar Yavuz Ekinci, “Rüyası Bölünenler” romanı nedeniyle 9 yıl sonra açılan davada 17 Eylül’de hakim karşısına çıktı. Ekinci savunmasında, “Rüyası Bölünenler, öyle veya böyle bu coğrafyanın hikayesidir” dedi.

Yazar Yavuz Ekinci, 10 yıl önce basılan ve 7 Şubat 2023’te Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezine (CİMER) yapılan şikayetin ardından toplatılan ‘Rüyası Bölünenler’ romanında “terör propagandası” iddiasıyla Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 23’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıktı.

Üzerine atılı “örgüt propagandası” suçlamasını reddeden Ekinci, “Yazmış olduğum bir roman, kurmaca bir metin sebebiyle bu şekilde suçlanmaktan dolayı da bir yazar olarak hukuk devleti adına son derece üzüntü duyuyorum” dedi. Söz konusu romanın ülkenin hikayesi olduğuna vurgu yapan Ekinci, “Rüyası Bölünenler, bitmeyen bir bekleyişin hikayesidir. İster buna Cumartesi Anneleri, ister buna Diyarbakır Aileleri deyin. Rüyası Bölünenler, öyle veya böyle bu coğrafyanın hikayesidir” ifadelerini kullandı.

Kitap içerisindeki tüm olay ve şahısların kendi hayal ürünü olduğuna vurgu yapan Ekinci, “Kurgulanmış bir yapıtın evrenine açılan dava soyuttur. Onu bugünün mahkemelerinde yargılayıp yasaklayıp toplatmak ise politiktir. Karakterler ve onların sözleri üzerinden sanatçıyı yargılamak ise sanata hakarettir. Bir roman kahramanının söylediklerinden, yaptıklarından dolayı yazarını yargılarsak, o zaman Raskolnikov’ dan dolayı Dostoyevski’yi katil olarak yargılamamız lazım” diye konuştu.

Kurgulanmış karakterlerin gözünden yapılan anlatımların suç teşkil etmeyeceğini ve üzerine atılı suçlamayı kabul etmeyen Yazar Ekinci, “Mahkemenin 10 yıl önce yayımlanan Rüyası Bölünenler romanımı düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirmesini ve beraatıma karar verilmesini talep ediyorum” dedi.

Duruşma 9 Aralık’a ertelendi.

edebiyathaber.net (19 Eylül 2024)

Yorum yapın