Mihail Bulgakov’un “Hayatımızın Bir Günü” adlı kitabı, Ergin Altay çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Özgün zekâsı ve duyarlılığıyla köklü edebiyat geleneğini modern çağa taşıyan, ülkesinin üzerindeki kara bulutları büyülü gerçekliğe gizlediği acı bir ironiyle hicveden Bulgakov, Morfin ve Hayatımızın Bir Günü ile Kısa Modern’de.
Devrimin etkilerinin sıcağı sıcağına hissedildiği Rusya’da gazetelerde ve dergilerde yayımladığı anlatılarda Bulgakov, bazen anekdotlardan, bazen güncel haberlerden, bazense kendi hayal gücünden yola çıkarak değişmekte olan yoksul toplumun günlük yaşamını, sıkıntılarıyla ve mutluluklarıyla gözlemlemişti. Hayatımızın Bir Günü‘nde derlediğimiz yazılar, bir modern ustanın kaleminden yazılmış bir dönem tanıklığı olmasının yanı sıra kasvetli yaşamları dahi çekilir kılan mizahın da enfes bir örneği.
#rusmodernleri #devrim #komünizm #yaşam #yokluk #bürokrasi #mizah
Mihail Bulgakov’un Can Yayınları’ndaki diğer kitapları: Usta ile Margarita, Genç Bir Köy Hekimi, Kol Manşetinde Notlar, Kızıl Moskova, Morfin.
Yazar: Mihail Bulgakov
Çevirmen: Ergin Altay
Dizi: Kısa Modern
Tür: Anlatı
Sayfa sayısı: 112
Fiyat: 13,50 TL
MİHAİL AFANASYEVİÇ BULGAKOV, 1891’de Kiev’de doğdu. Genç yaşta doktorluğu bırakarak kendini tümüyle yazarlığa verdi. İlk romanı Beyaz Muhafız (1925), komünist bir kahramana yer vermediği gerekçesiyle Sovyet resmî çevrelerince büyük tepkiyle karşılandı. Sovyet toplumunu eleştiren yergili fantezilerin yer aldığı Şeytanî‘de (1925) resmî çevrelerin eleştirisine uğradı. Bulgakov aynı yıl sözde bilim üstüne bir yergi niteliğindeki Köpek Kalbi‘ni yazdı. 1930’a gelindiğinde, eserlerinin yayımlanması yasaklanmıştı. Buna karşın Bulgakov, 1930’larda iki önemli eser daha verdi. Moskova Sanat Tiyatrosu’nun perde arkasını acımasızca yeren yarıda kalmış özyaşamöyküsel romanı Teatral Bir Roman ve göz kamaştırıcı bir fantezi olan Usta ile Margarita. 1940’ta Moskova’da ölen Bulgakov’un eserleri, Stalin’in ölümünün ardından, 1950’lerin sonlarına doğru gittikçe saygınlık kazandı.
ERGİN ALTAY, 1937’de Edirne’de doğdu. İlk ve ortaokulu değişik şehirlerde okudu. 1953’te Kuleli Askerî Lisesi’ne girdi. 1956’da Ankara Üniversitesi DTCF, Rus Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. Rusça öğretmenliği yaptı. Altay, Rus edebiyatının dünyaca ünlü pek çok klasiğini dilimize kazandırdı. Bunların arasında Puşkin’den Yüzbaşının Kızı, Gogol’den Ölü Canlar, Tolstoy’dan Diriliş, Dostoyevski’den Karamazov Kardeşler, İzak Babel’den Kızıl Süvariler gibi unutulmaz başyapıtlar sayılabilir.
edebiyathaber.net (27 Nisan 2021)