Sabit Fikir dergisinin Haziran 2018 tarihli 88. sayısı yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Yeni bir ülkeyi ya da kenti keşfetmenin bir aracı neden edebiyat festivalleri olmasın? SabitFikir’in Haziran 2018 tarihli 88. sayısında Abbas Bozkurt, bu sorunun peşinden gidiyor; farklı coğrafyalardaki belli başlı edebiyat festivallerini tanıtarak “edebi seyyahlara rotalar” öneriyor. Dosya yazısına eklemlenen diğer yazılarda İpek Bozkaya, Londra’da yazarların kentteki izini sürdüğü Mavi Plaka yürüyüşünü; Gökçe İrten ise Bologna Çocuk Kitapları Fuarı deneyimini paylaşarak, edebiyatı rehber edinip çizilebilecek rotaların sayısını artırıyorlar.
SabitFikir orta sayfalarının vazgeçilmezi KararsızOkur infografiği ise dümeni Akdeniz sahil kentlerinin edebiyatına doğru kırıyor. Murat Can Aşlak’ın hazırladığı ve Onur Atay’ın resimlediği KararsızOkur, farklı çağlar boyunca bu bölgeden çıkmış önemli romanları sıralıyor.
Güncel meseleler ve güvenilir kitap eleştirileri için…
Son dönemin tartışmalı meselelerine değinen Güncel sayfalarında Zeynep Şen, edebiyat sektöründe kadınların vermek zorunda bırakıldığı mücadeleyi, kadın yazarların daha düşük ücret aldığına dair yeni bir araştırma ve Nobel komitesine dek sıçrayan cinsel taciz skandallarından yola çıkarak tartışıyor. Merve Engin ise Bulgakov’un başyapıtının Türkiye’deki ilk çevirisinin 50. yılında Usta ile Margarita’nın yayımlanma öyküsünü anlatıyor.
Fotoğraf sayfalarında Merih Akoğul, sanat felsefesi ve fotoğraf kuramıyla ilgilenenlerin özellikle ilgisini çekebilecek bir kitabı, Scott Walden’ın derlediği Fotoğraf Felsefesi’ni inceliyor. ÇizgiRoman sayfalarında Levent Cantek, neredeyse 60 yaşını dolduracak olan bir klasiği, Asteriks’in yolculuğunu kaleme alıyor. Dünyadan sayfalarında ise Mert Tanaydın, dağılmış Yugoslavya edebiyatı’nı mercek altına alıyor ve bu coğrafyaya ait romanların yakın geçmişle yüzleşme biçimlerini değerlendiriyor.
SabitFikir’in bu sayısında ayrıca Longos, Julian Barnes, John Berger, Cem İleri, Luis Sepúlveda, Carlo Petrini, Leïla Slimani, Haruki Murakami, Aykut Ertuğrul, Matthias Göritz, Silvina Ocampo, Cheryl Strayed, Julia Kristeva, Philippe Sollers, R. A. Montgomery ve Fuat Sevimay’ın yeni yayımlanan eserlerini, güvenilir eleştirmenler Ali Bulunmaz, Sedat Demir, Armağan Ekici, Seval Şahin, Melisa Kesmez, Yılmaz Şener, A. Ömer Türkeş, Burcu Bayer, Kahraman Çayırlı, Gökçe Gündüç, Adalet Çavdar, Tuğçe Isıyel, Ceyhan Usanmaz ve Seda Ateş yorumluyor.
BaşkaDünyalardan bölümünde, Yankı Enki ile Alican Saygı Ortanca korku, bilimkurgu ve fantastik edebiyat gündemini özetliyor; Paul Tremblay imzalı Şeytan Kayası yazarın önceki yapıtlarıyla birlikte incelenirken, Ray Bradbury’nin bilimkurgu klasiği Fahrenheit 451’in HBO tarafından gerçekleştirilen yeni sinema uyarlamasının neden başarıya ulaşamadığı tartışılıyor.
Özel Kütüphaneler bölümünün bu ayki konuğu, görsel pratikler, sosyal yaşam ve ekonomik tarih ağırlıklı ihtisas kütüphanesiyle dikkat çeken SALT Araştırma. SALT Galata içinde yer alan kütüphane, 1950 sonrası Türkiye sanat tarihi ve 20. yüzyıl Türkiye’sinde mimarlık ve tasarımın gelişimini takip etmek için de önemli bir merkez.
SabitFikir‘in kapak illüstrasyonu Gizem Satılmış’a ait. Ancak çizimler bununla sınırlı değil; iç sayfalarda dikkatli gözler, çok sayıda yetenekli ve genç çizerle de karşılaşıyor.
edebiyathaber.net (6 Haziran 2018)