Sanatçı, küratör ve eleştirmenlerin üretim ve etkileşim ortamlarını geliştirmeyi hedefleyen SAHA Derneği’nin bağımsız sanat yazarlarına destek vermek için başlattığı SAHA Yazı Dizisi, Kültigin Kağan Akbulut’un davetiyle Süreyyya Evren’in yazısıyla devam ediyor.
Süreyyya Evren “Türkiye Sanatında ‘Güncel Dönemeç’ İçin İki Tez: Sahnesizlik ve İkame Kanon” başlıklı yazısında Türkiye sanat tarihinde 2000’li yılların başında yaşanan kırılmayı sahnesizlik ve kanon kavramları üzerinden ele alıyor:
“Türkiye sanat tarihinde –1990’ların ikinci yarısında geliyor dedirtse de fiiliyatta– 2000’lerin başlarında bir kırılma yaşandı. Buna ‘the contemporary turn’ denebilir rahatlıkla. Herhalde Türkçesi ‘güncel dönemeç’, veya ‘çağdaş kırılma’ ya da ‘dönem’ olabilirdi. Ama özetle Türkiye’de sanat kültürüne hâkim olan modernist tonun yerini güncel tona bıraktığına şahit olduk.”
Yazının tamamını okumak için tıklayınız.
Türkiye sanatındaki güncel meseleleri tartışmaya açan SAHA Yazı Dizisi’nde her ay Kültigin Kağan Akbulut ya da onun davet edeceği bir konuk yazar tarafından yeni bir yazı kaleme alınıyor. Kültigin Kağan Akbulut ile işbirliğiyle oluşturulan SAHA Yazı Dizisi, sanat izleyicileri, misafir sanatçı programları, müzecilik, koleksiyon, araştırma ve arşiv gibi konulardaki güncel tartışmaları farklı aktörlerin görüşleriyle birlikte ele alıyor. SAHA Yazı Dizisi içinden bir seçki Merve Ünsal tarafından İngilizce’ye kazandırılıyor.
Süreyyya Evren Hakkında
Süreyyya Evren, edebiyat, çağdaş sanat ve siyaset teorisi üzerine yazıyor. Kitapları arasında Aranan Kitap: Sanat ve Siyaset Yazıları (2007; 2. baskı 2016), Buluntu Kitap: Edebiyat ve Gündelik Hayat Üzerine Denemeler (2017), Kırılgan Kitap: Güncel Sanat Üzerine Yazılar (2019) ve Dokunan Kitap: Edebiyat ve Gündelik Hayat Üzerine (2019) sayılabilir. Framework, İstanbul Art News, Kunstforum, Milliyet Sanat, Sanat Dünyamız, Springerin ve Third Text gibi pek çok mecraya katkıda bulundu, bulunmaya devam ediyor.
Kültigin Kağan Akbulut Hakkında
Kültigin Kağan Akbulut, Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler okudu. Gazete Duvar başta olmak üzere Sanat Dünyamız, Artam Global, Milliyet Sanat gibi birçok yayına güncel sanat alanında katkı koymaya devam ediyor. Sanatta ve medyada sansür vakalarını ele alan Susma Platformu’nda editör olarak çalışıyor. İki yıldan uzun süredir hazırladığı e-bülteni bağımsız sanat yazarlarının katkı koyduğu Argonotlar Haftalık Kültür Sanat Gazetesi isimli online bir yayına dönüştürdü.
edebiyathaber.net (5 Mart 2020)