Saliha Nilüfer’den Dertsiz Şehri’nde Tuhaf Olaylar raflarda

Eylül 7, 2024

Saliha Nilüfer’den Dertsiz Şehri’nde Tuhaf Olaylar raflarda

Salih Nilüfer’in kaleme aldığı Özge Alphan’ın resimlediği Dertsiz Şehri’nde Tuhaf Olaylar adlı kitabı Günışığı Kitaplığı tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Çocuk kitaplarıyla sevilen çevirmen Saliha Nilüfer, yaşamın doğal parçası olan eşyaları neşeli bir kurguyla dillendiriyor. Satın aldıklarımızın çevreye etkilerini ve tüketim çılgınlığını mizahi bir anlatımla düşündürüyor. Doğaya uyumlu üretim önerileri de sunan roman, yaratıcılığa, paylaşmaya ve geleceği aydınlatacak parlak fikirler bulmaya özendiriyor.

O sabah Dertsiz Şehri’nin dolaplarındaki tüm giysiler kaybolmuştur. Huzurlu yaşamaya alışmış halk, ne giyeceğini şaşırınca, büyük bir karmaşa kopar. Yöneticiler hemen, İki Gözüm Bizde Çözüm Şirketi’nde çalışan ünlü sorun çözücü Lacivert Nerdomert’i göreve çağırır. Cin fikirli kardeşler Fikriye Çitilembik ve Zeki Zıpırfikir de, halaları Gül Külyutmaz’la birlikte ona katılırlar. Eski günleri özleyen, başka mobilyalara öykünen geveze dolapların asıl derdini bulmak, tahmin etmedikleri bir maceraya dönüşecektir…

Saliha Nilüfer: 1972’de İstanbul’da doğdu. İlk şiirleri çeşitli edebiyat dergilerinde yayımlandı. İngilizce, İspanyolca ve Katalanca’dan yaptığı çevirilerle de tanınan Saliha Nilüfer, özellikle Alberto Manguel, Jorge Luis Borges, Mario Vargas Llosa, Javier Marías gibi yazarların önemli eserlerini dilimize kazandırdı. 2006’da Bir Endülüs Hikâyesi adlı romanının ardından, Yokoluş Serüveni (2016) adlı şiir kitabı ve Ekosemelek Kuklaları İşbaşında (res. Canan Barış, 2018) adlı çocuk romanı yayımlandı. Günışığı Kitaplığı’nca yayımlanan Süper Güçler Kitabı (2022; El gran libro de lossuperpoderes, 2017) adlı resimli öyküyü İspanyolca’dan, Hayatımın Rolü (2021; La pel·lícula de la vida, 2017) adlı gençlik romanını Katalanca’dan ve Tuhaflar Kulübü (2023; El Club de los Raros, 2015) adlı resimli çocuk romanını İspanyolca’dan Türkçe’ye kazandıran Saliha Nilüfer, desenlerini Elif Deneç’in çizdiği fantastik çocuk romanı Gümüşsu Zamanı’nda (2021) çölleşmiş bir dünyadaki karakterinin doğayı canlandırma çabasını işledi. Küçük şehre taşınmak zorunda kalmış bir çocuğun keşiflerine odaklandığı Fakirdağ’ın (2023) ardından, tüketim tutkusunu mizahi bir dille konu eden çocuk romanı Dertsiz Şehri’nde Tuhaf Olaylar (2024) okurla buluştu. Yazar, eşi ve oğluyla birlikte İstanbul’da yaşıyor.

edebiyathaber.net (7 Eylül 2024)

Yorum yapın