SALT Araştırma arşiv koleksiyonları sitesi yenilendi

Şubat 8, 2019

SALT Araştırma arşiv koleksiyonları sitesi yenilendi

SALT Araştırma arşiv koleksiyonlarındaki 1.800.000 yazılı ve görsel dijital belge yeni bir yazılım ve arayüzle incelemeye sunuluyor. archives.saltresearch.org’un gelişkin arama ve görüntüleme olanaklarıyla daha etkin kullanıcı deneyimi amaçlanıyor.

Türkiye’de sanat pratiklerinden yapılı çevreye, son iki yüzyıldaki toplumsal dönüşümlerden ekonomi tarihine, SALT Araştırma’nın dijitalleştirdiği yazılı ve görsel arşiv belgelerini içeren archives.saltresearch.org 30 Ocak’ta yeni bir yazılım ve arayüzle kullanıma açıldı. Belge sayısı 1.800.000’e ulaşan ve gitgide büyüyen arşiv koleksiyonlarını “Sanat”, “Mimarlık ve Tasarım” ile “Kent, Toplum ve Ekonomi” başlıkları altında bir araya getiren site, daha etkin kullanıcı deneyimi odaklı interaktif yapısıyla gelişkin arama ve görüntüleme olanakları sunuyor. Bu sayede, çok çeşitli niteliklerdeki belgeler arasındaki ilişkileri belirginleştirerek disiplinler ve koleksiyonlar arası çapraz okumaları mümkün kılıyor.

Açık kaynak kodlu DSpace altyapısıyla kurulan ve kurumun gereksinimlerine yönelik özelleştirmelerle tamamlanan çalışmanın kavramsal çerçeve, yazılım, tasarım ve veri taşıma aşamalarının tamamı SALT ekibi tarafından gerçekleştirildi. Bilgiye rahat ve hızlı ulaşım için dijital belge ve künyelerin ayrı formatlarda görüntülenebildiği site, arşiv koleksiyonlarından seçili görselleri ön plana çıkararak bu zengin ve katmanlı birikime daha ayrıntılı bir bakış sağlıyor. Ayrıca, SALT’ın arşiv koleksiyonlarından yola çıkarak ya da yararlanarak hazırlanan sergi, yayın ve web projeleriyle konuşma, atölye ve konferans gibi programlarının yanı sıra blog yazıları saltonline.org ve SALT.TXT sitelerindeki sayfalarına yönlendirmelerle görünür kılınıyor.

Dünyanın her yerinden ücretsiz erişime açık olan archives.saltresearch.org üzerinden incelenebilecek arşivler arasında şunlar yer alıyor: Hüseyin Bahri Alptekin, Mustafa Altıntaş, Tomur Atagök, Kutluğ Ataman, Cengiz Çekil, Gülsün Karamustafa, Ahmet Öktem, İsmail Saray ve Yusuf Taktak’a ait sanatçı arşivleri. Altuğ-Behruz Çinici, Utarit İzgi, Harika-Kemali Söylemezoğlu, Hayati Tabanlıoğlu ve Ali Saim Ülgen’e ait mimarlık arşivleri. Tasarım alanında Bediz-Azmi Koz ve Sadi Öziş-Kare Metal arşivleri. Türkiye’de yapılı çevreye odaklı Fotoğraf ve Kartpostal Koleksiyonları. Osmanlı Bankası Arşivi ile İ.B.B. Atatürk Kitaplığı ve Fransa Millî Kütüphanesi iş birliğiyle dijital ortama aktarılmış Osmanlı İmparatorluğu’nda Fransızca Basın. SALT Araştırma, mimarlar Erkal Güngören ve Cengiz Bektaş’ın arşivlerinin yanı sıra, American Board of Commissioners for Foreign Missions (ABCFM) arşivi, Platform Garanti Güncel Sanat Merkezi ile Garanti Galeri’nin düzenlediği sergi ve etkinliklerin arşivleri ile mimar, tasarımcı ve sanatçı Yılmaz Zenger’in arşivinin erişime hazırlık çalışmalarını sürdürüyor.

edebiyathaber.net (8 Şubat 2019)

Yorum yapın