Sanat Meclisi adıyla özgür sanat üretimi ve baskılara karşı mesleki dayanışma için bir araya gelen sanatçılar, 26-27 Ekim’de “Her Yer Taksim Her Yer Direniş” temasıyla Gazi Mahallesi’ndeki festivalde halkla buluşacak.
Sanat Meclisi’nin 1. Sanat Buluşmasına dair açıklaması şöyle:
“Bu Ülkede Güzel Şeyler de Oluyor, Olacak!
Sinemacılar, tiyatrocular, müzisyenler, sairler, edebiyatçılar, ressamlar, heykeltıraşlar, fotoğrafçılar; kısacası ülkenin tüm disiplinlerden aydın ve sanatçıları Ekmek, Özgürlük ve Adalet için tek çatı altında birleşmek adına harekete geçti.
Sanat Meclisi çatısı altında birleşen aydın ve sanatçılar bu oluşum ile; tüm disiplinlerin ayrı ayrı meslek sorunlarını dayanışma ile çözmeyi, devletten, yapımcıdan ve basından baskı gören aydın ve sanatçıları sahiplenmeyi, yıllarını sanata adamış ve sistem tarafından bir kenara itilmiş sanat emekçilerine destek olmayı, ülkedeki tüm anti demokratik uygulamalara karşı tüm halkların, kişi ve kurumların yanında olmayı, sanatçıların özgürce üretebilmesi için gerekli koşulları sağlamayı, üretimlerin halkla buluşabilmesi için uygun koşulları yaratmayı amaçlıyor.
Kurulan Sanat Meclisi; ilk etkinlik olarak 26-27 Ekim günlerinde Gazi Mahallesi, Büyük Gazi Park’ındaki 1. Sanat Buluşması’nı gerçekleştirmeye hazırlanıyor.
26 Ekim günü 10.00-22.00 saatleri arasında; tüm halkın katılımı ile Halk Sofrası kurulacak, alışılagelen forumlardan farklı olarak; alanın farklı köşelerinde içinde sanat da olan tiyatro forumlar kurulacak, Gezi sürecine dair tüm eserlerin yer aldığı sergiler gezilebilecek. Burada resimler, fotoğraflar, heykeller de ücretsiz olarak sergilenecek.
27 Ekim Günü 10.00-22.00 saatleri arasında her biri bir Gezi Şehidi anısına açılacak olan meydanlarda; tiyatro oyunları, dans gösterileri, konserler, şiir ve edebiyat dinletileri yine ücretsiz olarak gerçekleştirilecek.
27 Ekim Günü sahnede Türkiye’de ilk kez tüm sanat disiplinlerinin iç içe geçtiği, iki usta yönetmenin; Barış Pirhasan ve Ezel Akay’ın hazırladığı bir senaryoyu izlemek mümkün olacak.
Pek çok ünlü aydın ve sanatçının yer alacağı 1. Sanat buluşmasında; Vedat Özdemir, Aydın Bulut,Reis Çelik, Semir Aslanyürek gibi usta yönetmenlerle buluşmak, Zuhal Olcay, Erkan Uğur, Grup Yorum, Selçuk Balcı, Erdal Erzincan, Tolga Sağ, Yaşar Kurt, Nejt Yavaşoğulları, Niyazi Koyuncu gibi saygın müzisyenleri dinlemek, Cezmi Ersöz ve Eşber Yağmurdereli gibi usta yazarlarla konuşmak, Bülent Emrah Parlak, Barış Atay, Dolunay Soysert, Serdar Orçin, Sinan Tuzcu gibi başarılı Tiyatrocuları izlemek mümkün olacak.
Bu ülkede tüm disiplinlerden aydın ve sanatçıların bir araya geldiği bu buluşmadan sonra, artık özgür sanatın sesi daha gür çıkacak ve bir daha bazıları için hiç bir şey eskisi gibi olmayacak!
Sanat halkla buluşuyor, özgür sanat yeniden meydanlarda halkla kavuşuyor.
1. Sanat buluşmasına tüm halkımız hiç bir ücret ödemeksizin davetlidir!”
Festival programı
26 – 27 Ekim / Gazi Mahallesi Şehir Parkı
1. Gün etkinlikleri
– “İrfan Tuna” Fotoğraf Sergisi Açılışı
– “Medeni Yıldırım” Resim ve Heykel Sergisi Açılışı
– “Berkin Elvan” Karikatür Sergisi Açılışı
– Parkın değişik noktalarında Forum Tiyatrolar
– “Yemeğini Al da Gel kampanyası ve büyük bir Halk Sofrasının kurulması
2. Gün etkinlikleri
– Fotoğraf, Resim, Heykel, Karikatür Sergileri
– Park içinde sahnesiz ve ses düzensiz olarak kurulacak olan meydanlarda 12.00 – 18.00 saatleri arasında halkla iç içe olarak yapılacak olan etkinlikler:
“Ethem Sarısülük” Tiyatro Meydanı
Sokak Tiyatrosu ve Amatör Tiyatro Toplulukları gösterileri
“Mehmet Ayvalıtaş” Dans Meydanı
Halk Dansları, Modern Danslar, Sokak Dansları, Pandomimler, Hiphop toplulukları gösterileri
“Ali İsmail Korkmaz” Müzik Meydanı
Rock, Caz, Halk Müziği, Protest ve tüm müzik türleri konserleri…
“Ahmet Atakan” Şiir ve Edebiyat Meydanı
Şairlerin, tiyatrocuların, sinemacıların, halktan katılımcıların okuyacağı şiirler, öyküler…
“Abdullah Cömert” Sinema Çadırı
Yönetmenlerin hazırlayacağı kısa filmler, video kurgular
18.00 – 21.00 Ana Sahne etkinliği
Konser, dans, tiyatro, video, şiir…
Sanat Meclisi şu sanatçı ve gruplardan oluşuyor:
Müzik: Zuhal Olcay, Erkan Oğur, İsmail Hakkı Demircioğlu, Aynur Doğan, Hüseyin Turan, Nejat Yavaşoğulları, Fuat Saka, Yaşar Kurt, Grup Yorum, Tolga Sağ – Muharrem Temiz – Yılmaz Çelik, Selçuk Balcı, Niyazi Koyuncu, Erdal Bayrakoğlu, Adile Yadırgı, Hakan Yeşilyurt, Burhan Berken, Yasemin Göksu, Ceylan Ertem, İrem Candar, Kara Güneş, Teneke Trampet, Merih Aşkın, Kırmızı, Nazmi Akyıldız, Aysu Çöğür, Serhat Kural.
Şiir-Edebiyat: Can Dündar, Tayfun Talipoğlu, Menderes Samancılar, Eşber Yağmurdereli, Cezmi Ersöz, Barış Atay, Sinan Tuzcu, Dolunay Soysert, Bülent Emrah Parlak, İbrahim Karaca, Sennur Sezer, Pelin Batu, Ahmet Can Akyol.
Tiyatro: Tiyatro Evi, İdil Tiyatro Atölyesi, Tiyatro Simurg, Divriği Kültür Tiyatro Topluluğu, KDF Tiyatro Topluluğu, Avcılar Kültür Derneği, Tiyatro Topluluğu, Ali Yıldırım, Neriman Uysal, Aslı Öngören, Halil Ersan.
Sinema: Ezel Akay, Barış Pirhasan, Semir Aslanyürek, Vedat Özdemir, Reis Çelik, FOSEM, Sinema Öğrencileri.
Fotoğraf: Red Fotoğraf Kulübü, Nar Fotoğraf Kulübü, Galata Fotoğrafhanesi, FOSEM.
Resim: Alev Cımbarcı, Adnan Acar, Murat Turan, Arzu Kılıçdoğan, İrfan Ertel, Seda Boy, Kübra Boy, Hande Işınsu, Ekin Onat, İlker Toruk,
Sinem Toruk, Feyyaz Yaman.
Duvar resmi: Mesut Eren
Stencil: Nalan Yırtmaç
Performans-Enstolasyon: Kardelen Fincancı
Grafiti: Gölge
Heykel: Mehmet Aksoy, İsmail Yıldırım, Ayla Turan, Kemal Tufan.
Karikatür: Mehmet Aslan, Erdoğan Karayel, Vahit Akça, Mehmet Gölebatmaz, Ahmet Erkanlı, Muhittin Köroğlu, Hasan Seçkin.
Dans: Beşik Halk Oyunları Topluluğu, İdil Halk Dansları Topluğu, Çıplak Ayaklar Kumpanyası, Arjantin Tango Atölyesi, Modern Dans Toplulukları, Halk Dansları Toplulukları.
edebiyathaber.net (24 Ekim 2013)