Saşa Sokolov’dan “Budalalar Okulu”

Eylül 20, 2016

Saşa Sokolov’dan “Budalalar Okulu”

budalalarokuluSaşa Sokolov’un “Budalalar Okulu” adlı romanı, Sabri Gürses çevirisiyle Timaş Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Kahramanımız, romanın anlatıcısı pek de sıradan bir karakter değil: Hayata Budalalar Okulu’ndan bakan bir şizofren ve onun iç sesi, “öteki”si… Lirik ve felsefi dili, şaşırtıcı ve esprili dönüşleriyle Budalalar Okulu, tüm beklentileri yerle bir eden bir roman.

Kendini anlamaya / tanımaya adanmış bir arayışın öyküsü bu; yer yer gerçek hayatla kesintiye uğrayan, “öteki”nin müdahaleleriyle odağını kaybeden, ama asla vazgeçmeyen kahramanın, hayalle gerçeğin sınırlarında kaybolduğu macerası. Bir girdap gibi sürekli kendi içine dönen ve etrafındakileri de sürükleyen Budalalar Okulu, bir kaleydoskoptan dünyaya bakmak gibi. – Aklın ve dilin sınırlarını zorlayan, derin ve tutkulu bir bilinç akışı.

Rus edebiyatının dönüm noktalarından Saşa Sokolov’un önemli eseri Budalalar Okulu, Sabri Gürses’in güçlü çevirisiyle…

“Büyüleyici, trajik ve dokunaklı bir kitap.” – Vladimir Nabokov

“James Joyce, Ulysses’in son bölümünü Rusça kaleme alsaydı, sonuç böyle olurdu.” –Vladimir Markov 

“Saşa Sokolov, Rus edebiyatı tarihinde yeni bir çağın habercisi.” – D. Barton Johnson

Budalalar Okulu, hiç şüphesiz ünlü Rus klasiklerinden biri olarak anılacak.” – Newsweek 

“Sokolov’un Budalalar Okulu, 20. yüzyıl Rus edebiyatının en önemli eserlerinden biri kabul edilmeli.” – Harvey Pekar, The Washington Post

“Uzun zamandır Rusya’dan çıkan en orijinal, en iyi eserlerden biri.” – The Times Literary Supplement

“Son 50 yılın Rusça yazan en iyi yazarı.” – Ex Libris Nezavisimaya Gazeta 

Yazar hakkında

1943 yılında Kanada’da, Ottawa’da dünyaya geldi. 1960’larda Rusya’da gizli bir şekilde yayımlanan Budalalar Okulu romanının 1970’lerde İngilizceye çevrilmesiyle dünyaca üne sahip oldu. 20. yüzyıl Rus edebiyatının en önemli isimleri arasında yer alan Sokolov; sıradışı dil kullanımı, kelimeler ve ritimler üzerine kurduğu üslubuyla öne çıkmıştır.

edebiyathaber.net (20 Eylül 2016)

Yorum yapın