James Walman’ın “İstif Çağı” adlı kitabı Doğan Novus tarafından yayımlandı.
Tanıtım metninden:
“Evinizdeki eşyalara bir göz gezdirin, kaçını hakikaten kullanıyorsunuz ya da kaçı gerçekten gerekli? İstediğimiz her şeye sahip olmak arzusu ile yanıp tutuştuğumuz bu yüzyılda farkında olmadığımız en önemli şey, sahip olduklarımızın kaçını aslında isteyip istemediğimiz. Çünkü istediğimizi sandığımız her şeye sahip olmak bizi mutlu etmeye yetmiyor. Satın aldığımız eşyalar evlerimizde birikiyor, bizi strese sokuyor ve boğuluyormuşuz gibi hissetmemize neden oluyorlar – hatta kimi zaman bizi öldürdükleri bile oluyor.
Trend tahmin uzmanı James Wallman, Doğan Novus tarafından yayımlanan İstif Çağı kitabında çağımızın hastalığı tüketim çılgınlığına ve satın alıp biriktirme hastalığına değiniyor. Wallman’ın bu duruma sunduğu çözüm ise çok basit: Değerlerimizi değiştirmek! Sahip olduğumuz şeylerden ziyade deneyimlerimize odaklanmamız gereği. Yani yeni bir saat ya da yeni bir çift ayakkabı yerine dostlarımızla birlikte geçireceğimiz zamanlara yatırım yapmalıyız.
İçindeki tüketim canavarına dur de
Psikoloji, ekonomi ve kültür konularındaki ilginç iç görüleriyle İstif Çağı, değişim konusunda hayati bir manifesto niteliğinde. Wallman, kitabında özellikle 1900’lerin başında Amerika’da meydana gelen ve üretim fazlası eşyaların satışını arttırmak için yapılan reklam kampanyaları ile başlayan bu çılgınlıktan kurtulmak ya da onun önüne geçebilmek için yapılması gerekenleri örneklerle açıklıyor. Bu bağlamda minimalistlerden ve hayatı sadeleştiren insanlardan bahsediyor. Konulara uygun örnekler veriyor. Hayatında bu türden kökten değişim yapanların hayatlarını önümüze koyuyor. Ve diyor ki, aslında sandığınız kadar da zor değil.
Yazar hakkında
James Wallman gazeteci, trend tahmincisi, konuşmacı ve yazardır. GQ, New York Times, TF için yazılar kaleme alan Wallman, Absolut, BMW, Burberry ve Nike gibi markalara danışmanlık yaptı; T3 dergisinde fütüroloji makaleleri yazdı, The Future Laboratory’nin editörlüğünü yaptı. Oxford Üniversitesi’nin Klasik Diller bölümünde okuduktan sonra University of the Arts London’da Gazetecilik bölümünde yüksek lisans yapan Wallman Fransa, Yunanistan ve ABD’de bulunduktan sonra Birleşik Krallık’a taşındı. Şu anda da karısı ve çocuklarıyla birlikte Londra’da yaşıyor.”
edebiyathaber.net (28 Aralık 2018)