Gökyay Vakfı Satranç Müzesi “5 Çayı Dinletileri”nin bu ayki konuğu keman yorumcusu Prof. Dr. Orhan Ahıskal. Ahıskal, 30 Nisan Cumartesi günü 17.00’de “1826’dan Günümüze Türkiye’de Batı Kökenli Müzik Tarihi” konulu sunumu ve solo keman resitali ile başkentli sanatseverlere hitap edecek.
Prof. Dr. Orhan Ahıskal, Osmanlı Dönemi’nden günümüze kadar uzanan müzik serüvenini anlatırken, kemanıyla da sanatseverleri o dönemlere götürecek. Ahıskal’ın özellikle Avrupalı müzikseverler için oluşturduğu sunumu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemleri olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Müzikseverleri tarihte yolculuğa çıkartan sunumlu resitalin ilk bölümünde, Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet’in ilk müzik tarihi, ikinci bölümünde ise Türk müzik devriminin ürünü olarak kabul edilen Türk bestecilerinin solo keman eserleri yer alıyor.
Orhan Ahıskal kimdir?
Barok dönem eserlerinin otantik icra çalışmalarından, çağdaş müziğin “avant-garde” eserlerine kadar çok geniş bir dağarcığa sahip Prof. Dr. Orhan Ahıskal, kuşağının en önemli kemancılarından biri olarak kabul ediliyor. 10 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirilecek Donizetti Ödülleri’nde, Yılın Yaylı Çalgı Yorumcusu ödülüne aday gösterilen Ahıskal, seçkin oda müziği toplulukları ile Almanya, ABD, Bosna-Hersek, Cezayir, Fransa, Hırvatistan, İngiltere, İskoçya, İspanya, İtalya, Kuzey Kıbrıs, Litvanya, Polonya, Rusya, Şili, Ukrayna ve Yunanistan’da 250’yi aşkın konserin yanı sıra üç kıtada 100’in üzerinde resital verdi.
İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri, Azerbaycan ve Türkiye’de çok sayıda senfoni ve oda orkestrası ile birçok konsere solist olarak katıldı ve Beethoven, Brahms, Korngold, Lou Harrison, Mozart, Paul Patterson, Piazzolla, Şnitke, Şostakoviç ve Vivaldi keman konçertolarını seslendirdi.
2011-2015 yılları arasında Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü lisans ve yüksek lisans programlarının kurucu başkanlığını yapan Prof. Dr. Orhan Ahıskal, 2014 yılında“Düştüm Yola” Projesini başlattı. Proje ile Ahıskal, Türk bestecilerin ender çalınan ya da hiç çalınmamış eserlerini seslendirerek, yeni eserlerin yazılmasını çalarak teşvik ederek ve çoksesli konser müziğini kemanı ile ülkemizin her köşesinde farklı insanlarımızla buluşturmayı hedefliyor. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl içinde 6 yeni eseri dinleyici ile buluşturan Ahıskal, ayrıca her yaştan öğrencilere atölye ve ustalık sınıfları ile müzik ve tarih konularında sunumlar ve eğitim çalışmaları yapıyor.
edebiyathaber.net (21 Nisan 2016)