Sempé’nin “Sahne Işıkları ve diğer şeyler” adlı karikatür kitabı, Damla Kellecioğlu çevirisiyle Desen Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Sahne tozu yutanların hayatı, bir daha asla eskisi gibi olamaz…
Ünlü Fransız karikatürist Jean-Jacques Sempé’den, sanat, sanatçı ve toplum arasındaki derin ilişkiyi muzip bir üslupla ele alan özel bir koleksiyon kitap: Sahne Işıkları ve diğer şeyler
Sempé’nin, sahne sanatlarını tümden kapsayan karikatürlerinin bir derlemesi olan bu eser, görünenle görünmeyen arasındaki gri boşlukta dans eden naif çizgilerle, öykü içinde öyküler anlatıyor.
İçinde yaşadığımız hızlı çağa ayak uydurmaya çalışan “ağır” sanatlara nüktedan ve yenilikçi bir gözle yeniden bakmamızı sağlayan Sempé, çoğu zaman sözsüz, yer yer kısa cümlelerle tamamladığı karikatürleriyle, tiyatrodan illüzyona, operadan kukla oyununa bütün performans sanatlarını eleştirel bir süzgeçten geçiriyor.
Sempé’nin, bu kez sahne tozu yutanların hayatlarına odaklandığı karikatür evreni, boş koltuklara oynayan bir aktörün kariyer umutlarında, izleyicilerini kedere boğmayı başardıkları için kutlama yapan oyuncularda ya da geçimlerini sanatseverlerin arkalarını toplayarak kazananların alın terinde hayat buluyor.
Sanatçılar ile onları var eden “normal” insanlar arasındaki görüş farklılıklarını usta işi çizimlerle dışa vuran ödüllü karikatürist, sanatçıların büyük kalabalıklar içerisindeki yalnızlıklarına değinmeyi da ihmal etmiyor.
Çoksatan kitapları ve sansasyonel karikatür çalışmalarının yanı sıra New York Times, Paris Match, New Yorker gibi gazete ve dergilere yaptığı çizimlerle tanınan Sempé, Sahne Işıkları ve diğer şeyler’de, sanat ve sanatçının toplum üzerindeki etkilerini yalın çizgiler kullanarak derinlikli bir şekilde yansıtıyor.
“İyi oyuncu aslında ama kendine hâkim olamıyor; birkaç replik söyledikten sonra hemen kişisel sorunlarından dem vurmaya başlıyor…”
Sempé Hakkında
1932 yılında, Bordeaux’da doğdu. 60’lı yıllardan beri süregelen kariyeri boyunca Marcellin Caillou, Martin Pebble ve Raoul Taburin gibi meşhur tiplemeler üretti. Asteriks ve Red Kit’in de yazarı René Goscinny ile birlikte ünlü “Pıtırcık” serisini yarattı ve büyük bir üne kavuştu. İnce esprileri, ilk bakışta anlaşılmayan zarif kinayeleri ve müthiş istihza yeteneği, çalışmalarının temelini oluşturdu. L’Express, Télérama ve The New Yorker için karikatürler çizdi; Paris, Münih, New York, Londra ve Salzburg’da sergiler açtı. Hâlen Paris’te yaşayan çizer, dünyanın en ünlü karikatüristlerinden biridir.
edebiyathaber.net (22 Ocak 2019)