Yazar ve anayasa hukuku profesörü Server Tanilli’nin Yüzyılların Gerçeği ve Mirası başlıklı serisinin üçüncü cildi 16.-17. Yüzyıllar: Kapitalizm ve Dünya, İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle yayımlandı.
İlkçağ: Doğu, Yunan, Roma; Ortaçağ: Feodal Dünya alt başlığını taşıyan birinci ve ikinci cildin ardından yayınlanan kitap bu kez, 16. ve 17. yüzyıla denk gelen önemli gelişmelerin dünya tarihindeki anlamlarına ve etkilerine odaklanıyor.
Batı’da, 15.-16. Yüzyıl İtalya’sında bilim, sanat, felsefe ve mimaride yaşanan yeni gelişmeler, hümanizma fikrine odaklanılması, dini dayatmalara karşı aklın ve bilimin öncelenmesi, Batı’nın yeni kıtalar, ticaret yolları bulmasına ve ilk sömürge fetihlerine neden olur. Bu sırada, eserleriyle günümüze kadar ulaşan ve birer fenomen haline gelen sanatçılar ile Kepler, Galilei, Harvey, Newton, Descartes, Bacon, Spinoza gibi bilim adamları ve düşünürler “Aydınlıklar Yüzyılı”na doğru giden yolun taşlarını döşemektedirler. Avrupa uygarlığındaki gelişmeleri reddeden ve evrensel bütün değerlere sırt dönerek teknik gücü de Batı’ya terk eden Doğu ise dünya egemenliğinin yolunu Batı’ya açar.
2011 yılında aramızdan ayrılan ancak eserleriyle tarih meraklıları ve araştırmacılar için referans olmaya devam eden Prof. Dr. Server Tanilli’nin Yüzyılların Gerçeği ve Mirası, 16.-17. Yüzyıllar: Kapitalizm ve Dünya isimli kitabı işte bu gelişmeleri ve bu radikal değişimlerin yarattığı sonuçları mercek altına alarak döneme dair kapsamlı bir bilgi sunuyor.
edebiyathaber.net (19 Ocak 2016)