Seval Şahin’in “Cinai Meseleler”i arşivlik

Nisan 27, 2017

Seval Şahin’in “Cinai Meseleler”i arşivlik

cinai-meselelerSeval Şahin’in “Cinai Meseleler” adlı kitabı İletişim Yayınları etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Seval Şahin, Cinai Meseleler’de öncelikle polisiyenin dünya edebiyatındaki yerinden bahsediyor ve ilk Osmanlı-Türk polisiyesinin yayımlandığı 1884’ten Latin harflerine geçişin yaşandığı 1928 yılına kadar yazılanlar üzerinden polisiye geçmişimizi inceliyor. Karakterler nasıl kurgulanıyor, suçlular hangi alet-edevatları kullanıyorlar, kendilerini yakalamaya çalışan polislerden, dedektiflerden, hafiyelerden nasıl kaçıyorlar, katil kim gibi temel sorular üzerinden Osmanlı-Türk polisiyelerinin kendilerini var ettikleri birtakım ortak özellikleri gösteriyor. Metinlerin ortaklaştığı bir diğer alanı, polisiyelerin milliyetçi ve ulusalcı ideolojiyi temsil etmekteki rollerini de ele alıyor ve bu rollerin yüklenmesine tür olarak ne derece uygun olduklarını tartışıyor.

Cinai Meseleler, hem polisiye okurlarının hem de genel olarak kurmacanın oluşumu üzerine kafa yoranların ilgisini cezbedecek, polisiyeye hak ettiği değeri veren temel bir çalışma. Cingöz Recai, Fakabasmaz Zihni, Tilki Leman ve diğerleri…

Kitaptan bir bölüm okumak için>>>

Seval Şahin

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde öğretim üyesidir. Edebi biçimlerin sosyolojisi, edebiyatta gündelik hayat ve polisiye romanla ilgilenmektedir. 2011-2014 yılları arasında, “1884-1928’de Türkiye’de yayımlanmış telif polisiye eserlerin tarihi” üzerine TÜBİTAK destekli bir araştırma projesi yürütmüştür. Kültürel Sermaye, Kibar Hırsız ve Şehir (Bağlam Yayınları, 2011) ve Modernizmin Oyunu-Oyunun Modernizmi, Tanpınar’da Oyun (Kapı Yayınları, 2013) adlı kitapları bulunmaktadır. Hazırladığı kitaplar: Berna Moran, Edebiyat Üzerine Makaleler/Röportajlar (İletişim Yayınları, 2004), Tevfik Fikret – Düşünce Dergisi – Nüsha-i Mahsusa 1918 (Kitap Yayınları, 2006), Muallim Naci, Mehmed Muzaffer Mecmuası (Kitap Yayınları, 2006), Mehmed Asım Us, Karikatür-II. Meşrutiyet’in Ünlü Simaları (Kitap Yayınları, 2008), “Ne Güzel Suçluyuz Biz Hepimiz!” Sevgi Soysal İçin Yazılar (İletişim Yayınları, 2013); Ahmed Midhat Efendi – Hayatı – Romancılığı – Bir Eseri: “Şeytankaya Tılsımı” (MSGSÜ Yayınları, 2013), Süleyman Sûdî, E. Âli, Gece Kuşları, (Labirent Yayınları, 2013), Edebiyatın İzinde: Polisiye Edebiyat, Didem Ardalı Büyükarman ve Banu Öztürk ile (Bağlam Yayınları, 2013), Yervant Odyan, Abdülhamid ve Sherlock Holmes, Didem Ardalı Büyükarman, Banu Öztürk, Ayşe Şahin ve E. Şule Ayva ile (Everest Yayınları, 2014), Edebiyatın İzinde: Fantastik ve Bilimkurgu, Didem Ardalı Büyükarman ve Banu Öztürk ile (Bağlam Yayınları, 2015).

edebiyathaber.net (27 Nisan 2017)

Yorum yapın