Sevgi neydi? Emek mi? | Pınar Taşcı

Ekim 5, 2024

Sevgi neydi? Emek mi? | Pınar Taşcı

Sevgi Nedir Acaba? kitabını elime alınca aklıma ilk gelen soru bu oldu. Yetişkinler olarak Cengiz Aytmatov’un satırlarından zihnimize veya hiç olmazsa Türkan Şoray’ın repliğinden kulağımıza çalınan bu meşhur mu meşhur sorunun cevabını biz biliyor muyduk? Koca koca insanlar(!) olan bizler bile net cevap veremiyorsak çocuklara nasıl anlatacaktık sevginin ne olduğunu?

Rocio Bonilla bu noktada, Sevgi Nedir Acaba? ile imdadımıza yetişiyor. Günışığı Kitaplığı’nın dilimize kazandırdığı kırılgan kitap, sadece okurken hem dili hem çizimleri oldukça kırılgan, hafif ve duygusal geldiği için bana belki de 3 yaş ve üzeri tüm okurlar için uygun. Çocuk kitaplarında aslında yalnızca çocuklara hitap etmeyeceğini idrak eden ben, 73 yaşa bile uygun diyebilirim. Belki de bir canlıyı sadece var olduğu için sevmeyi unuttuğumuzdandır… Neyse, biz çocuk kitaplarına dönelim.

Ödüllü yazar Bonilla, Öpücük Ne Renktir? kitabında olduğu gibi Sevgi Nedir Acaba? da da Monika ile bizi bir soyut kavramın, “sevgi”nin peşine düşürüyor. Monika yani diğer adıyla Minimoni yine çok meraklı. Sevimli köpeği Mars’la birbirlerini çok iyi anlarlarken büyükleri anlamakta biraz zorlanıyorlar. Büyükler diyor ki sevgi her yerde, sevgi çok güçlü ama sevgiyi görmek, dokunmak mümkün değil… Evet sevgi emek de ister ki büyüsün. İyi de nedir bu sevgi dedikleri? Monika’nın aklı karıştıkça karışıyor.

Ama sonunda bakıyor ki sevgi her şeyde, her yerdedir.

Keşke tüm dünya Monika gibi anlayabilse, sevginin aslında dünyadaki her şeyden daha önemli olduğunu ve hayal edebilsek Monika gibi, tüm dünyanın sevgiyle dolup taştığını.

Yazının başında Aytmatov dedik, sonunda da canımız Sait Faik Abasıyanık’a kulak verelim öyleyse;

Yalnızlık dünyayı doldurmuş. Sevmek, bir insanı sevmekle başlar her şey. Burada her şey bir insanı sevmekle bitiyor.

edebiyathaber.net (5 Ekim 2024)

Yorum yapın