Sevim Ak’ın, çocuk edebiyatındaki 30. yılı, ilk kitabı Uçurtmam Bulut Şimdi’nin Can Çocuk Yayınları tarafından yapılan özel baskısıyla kutlanıyor.
Tanıtım bülteninden
Çocukların duygularından ve günlük yaşamlarından süzülmüş birbirinden renkli bu on dört öyküyle başladı Sevim Ak’ın 30 yıllık edebiyat yolculuğu. Uçurtmayı kaçıran, yağmurun gizini bulmaya çalışan, yemiş vermeyen dut ağacını korkutan, herkesin bir yıldızı olduğunu öğrenen, her daim düşünen, şaşıran, büyüyen çocuklar var bu öykülerde. Hepsi de hayalleri, beklentileri, düşleri ve burukluklarıyla, Sevim Ak’ın yalın anlatımında, zengin hayal diyarında ve konuksever mahallesinde hayat buluyor…
30 yıl önce…
Bu kitapta yer alan öyküleri 1985-86 yılları arasında,
Heybeliada’da yaşarken yazdım.
Sokağımızda çocuklar kendi keşfettikleri oyunları oynuyor,
açtıkları tezgâhlarda okunmuş kitaplarını,
eskimiş oyuncaklarını, elişi takılarını satıyorlardı.
Mahallenin kapıları çocuklara açıktı, her evde ne olup bitiyor,
ne yemek pişiyor, biliyorlardı.
Onlarla konuşup alışveriş ederken, aramızda güzel bir bağ oluştu.
Kendi çocukluğuma çok benzer bir hayat sürdüklerini gördüm.
Anılarıma ve o günlerde sokağımda dolaşan
çocuklara baka baka bu öyküleri yazdım.
1987’de Redhouse Yayınları’nca basıldı.
1989 yılında Akademi Kitabevi Çocuk Yazını Ödülü’nü
bu ilk kitabımla, Can Yayınları’nın kurucusu,
değerli yazar Erdal Öz’den aldım.
Ödülü sunarken söylediği, “Ödülü sana sadece bu kitabın için değil,
çocuk edebiyatına iyi örnekler kazandıracağına inandığımız
için verdik,” sözünü hiç unutmam.
Umutsuzluğa kapıldığım, artık yazamayacağım
dediğim anlarda hep bu söze sarıldım.
Sevim Ak
[Kitabın önsözünden]
Samsun’da doğan Sevim Ak, 1976’da Yıldız Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden mezun oldu. Biyokimya uzmanlık eğitiminin ardından yirmi beş yıl Heybeliada Sanatoryumu’nda ve özel kliniklerde çalıştı. “Oyun oynamaya” benzettiği yazma tutkusu öğrencilik yıllarına uzanan Sevim Ak’ın ilk öyküsü 1985’te, Cumhuriyet gazetesinin pazar ekinde yayımlandı. İlk çocuk kitabı Uçurtmam Bulut Şimdi (1987), yayımlandığı yıl Akademi Kitabevi Çocuk Edebiyatı Öykü Ödülü’nü kazandı. Düşlere Sobe adlı çocuk oyunu İstanbul Şehir Tiyatroları’nda, Horoz Adam ve Korsan adlı kitabından aynı adla uyarlanan oyun da Ankara Devlet Tiyatroları’nda sahnelendi. Horoz Adam ve Korsan, aynı zamanda Uluslararası Çocuk ve Gençlik Kitapları Kurulu’nun (IBBY) “Engelli Çocuk ve Gençlere Dair Göze Çarpan Kitaplar” kataloğuna seçildi. 2000-2007 arasında, İLKYAR Vakfı’nın Gezici Projeler’i kapsamında, ODTÜ’nün desteğiyle 160 yatılı bölge okulu ve 30 köy okulunda gerçekleştirdiği öykü okuma ve yazma etkinliklerindeki anı ve izlenimlerini, Güneşin Çocukları adlı kitapta topladı. Bu etkinliklerin sonuçları Fransa’da Lignes D’Ecritures’ün çeşitli sayılarında da yayımlandı. Çocuklar için yazdığı otuzdan fazla kitap kaleme aldı. Bazı kitapları Almanca, Arapça, Korece ve Felemenkçe’ye çevrildi. Kırık Şemsiye adlı resimli öykü kitabı, Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği (ÇGYD) tarafından 2006 yılının En İyi Resimli Kitabı seçildi. 2009’da Astrid Lindgren Anma Ödülü, 2012’deyse Hans Christian Andersen Ödülü gibi çocuk edebiyatının Nobel’i kabul edilen, iki prestijli ödüle aday gösterildi. Televizyon çocuk programları için senaryolar, Leylek Kardeş adlı animasyon dizi için öyküler yazdı. Çocukların sorunları üzerine düşünürken kendini hep yeni bir kitabın içinde bulan Sevim Ak, İstanbul’da yaşıyor. Şehrin özellikle çok sevdiği sokaklarında ve adalarında, kedilerin ve martıların eşliğinde bambaşka hayatları ve hayalleri öyküleştiriyor.
edebiyathaber.net (16 Mayıs 2017)