Sezen Aksu’dan çocuklara hikâye kitabı: “Efe ile Bulut”

Haziran 29, 2017

Sezen Aksu’dan çocuklara hikâye kitabı: “Efe ile Bulut”

Sezen Aksu’nun ilk çocuk kitabı “Efe ile Bulut” Caretta Yayıncılık etiketiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Caretta Çocuk tarafından yayınlanan Sezen Aksu’nun ilk çocuk kitabı “Efe ile Bulut” insan merkezli dünya anlayışımıza alternatif bir hikâye sunuyor.

Sezen Aksu renkli ve resimli çocuk kitabı ”Efe ile Bulut”ta doğayı, insanları ve hayvanları kapsayan bütüncül bir yaşam anlayışını günümüz çocuklarının dilinden anlatıyor ve onların anlam dünyalarında bir farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Hayvan sevgisi, dostluk, hoşgörü ve umudun ön planda olduğu hikâyede, Efe ve Bulut’un başından geçen maceralar yer yer eğlenceli, yer yer düşündüren bir dille aktarılıyor. Serap Deliorman imzalı; Ege ve Anadolu kültüründen esinlenen naif, sıcak ve modern bir tarza sahip illüstrasyonlar, çocuklara, herkesin eşit, değerli ve mutlu olduğu kocaman bir dünyanın mümkün olabileceğini hatırlatıyor. Sezen Aksu’nun çocukluğunda kardeşinin ve kendisinin başından geçen bir olaydan esinlenerek anlattığı hikâyenin aslı çok daha sert ve kötü anılarla son buluyor. Ancak Sezen Aksu, çocukların dünyaya dair inançlarını korumalarını istediği için “Efe ile Bulut”ta daha umut dolu bir hikâye anlatmayı tercih ediyor.

Sezen Aksu’nun anlattığı hikâye, Sibel Algan ve Gizem Çiçek tarafından metinleştirildi.

Türkiye’nin pek çok şehrinde sahnelenen aynı isimli müzikli çocuk oyununa da konu olan hikâyenin yayına hazırlık aşamasında büyük bir titizlikle çalışan Caretta Yayıncılık, kitap için başkanlığını Fide Danışmanlık Merkezi’nden Prof. Dr. Ümran Korkmazlar’ın yaptığı 10 kişilik psikolojik danışmanlar heyetinden ve Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Sevgi Alkan’dan da onay aldı.

Sevgi, hoşgörü, empati, korkuyu kabulleniş, özgüven, cesaret ve insanın özüyle olan ilişkisi gibi unsurların da işlendiği kitabın sonunda Sezen Aksu’nun çocuklar için yazdığı bir mektup da yer alıyor. Sezen Aksu mektupta çocuklara şöyle sesleniyor:

(…) Bilmediğimiz ve aslında bilmemiz gereken kocaman bir dünyanın kapılarını açar kitaplar bize. Başka insanları tanırız, başka çocukları, başka ülkeleri, hayvanları, doğayı, evreni… Ne kadar çok bilirsek, kitaplardaki ve çevremizdeki hayatlar üzerine ne kadar düşünürsek, kendimizi başkalarının yerine koyar ve ne kadar çok hayal kurarsak, bizimle beraber hayatlarımız da o kadar büyür. Peki, insanın hayatının büyük olması ne demektir biliyor musunuz? Kocaman bir hayatımız olduğunda bizden başkalarının da olduğunu anlarız bu dünya üzerinde. Mutluluklarımızın, sevinçlerimizin, bizi endişelendiren, hatta bazen üzen şeylerin sadece bizim başımıza gelmediğini, doğal olduğunu ve bizden farklı görünen insanların da aslında bizim gibi hissedebileceğini fark ederiz. Başka dilde konuşan, başka dinden olan, başka türlü düşünen, bizimkinden farklı bir ailesi olan ya da bizim hiç bilmediğimiz şeyler söyleyen birini anlayabiliriz. Biliriz ki o da bizim gibi bir insan. İşte o zaman herkesi sevebiliriz. Herkesin eşit olduğunu ve bizim neye hakkımız varsa, aynı şeylerin başkalarının da hakkı olduğunu; onların da bizim ihtiyaç duyduğumuz şeylere ihtiyaç duyduğunu anlarız. Çünkü her insanın hakkıdır mutlu ve özgür olmak, hepimizin sahip olduklarına sahip olmak. (…)

Kitap Hakkında

Sardunya Mahallesi rengârenk bir mahalle. Çocuklar, kediler, köpekler, kuşlar, ağaçlar neşe içinde. Efe ve sevimli dostu Bulut neşeyle oyunlar oynuyor. Osman Bey ise yine sinirli mi sinirli…  Balkona çıkmış, avaz avaz bağırıyor: “Yeteeerr! İstemiyorum bu işe yaramaz hayvanları mahallede.” Bir gün onlardan kurtulmak için bir plan yapıyor. Ama Osman Bey’in bilmediği bir şey var:  Her yerde hatta küçücük gibi görünen kalbimizde bile, dünyadaki her canlıya yer bulunur.

edebiyathaber.net (29 Haziran 2017)

Yorum yapın