Hugin & Munin Sanat Galerisi’nin düzenlediği “Şiir ve Ney” etkinliği 19 Ağustos Cuma akşamı saat 19.30’da yapılacak.
Etkinlikte Pakistan asıllı Amerikalı şair Shadab Zeest Hashmi’nin şiirleri ile neyzen Burcu Karadağ’ın ezgileri Kuzguncuk akşamının seslerine karışacak.
Etkinliğin yönderi Nurduran Duman ise Mevlana’nın 18 Beyiti’ne yazdığı 18 çağdaş şiirden oluşan Neynur’dan bir bölüm okuyacak.
Hugin & Munin Sanat Galerisi’nde “KÜÇÜKODA MİX” adı altında bir çok disiplinin bir arada harmanlanacağı yeni bir çalışma dönemi başlıyor.
Etkinlikleri takip etmek için: https://www.instagram.com/huginvemunin/
Shadab Zeest Hashmi
Şair ve deneme yazarı Shadab Zeest Hashmi, San Diego Kitap Ödülü, Sable Books’un Hibrit Kitap Ödülü ve Nazım Hikmet Şiir Ödülü’nü kazandı. Dört kitabı arasında Afganistan’daki Sovyet savaşı sırasında Peşaver hakkında bir anı olan Comb yer alıyor. Hashmi’nin birkaç dile çevrilen şiiri dünya çapında yayınlarda yer almaktadır.
Shadab Zeest Hashmi, Ghazal Cosmopolitan, Kohl & Chalk ve Baker of Tarifa kitaplarının yazarıdır. Şiirleri İspanyolca ve Urduca’ya çevrildi ve dünya çapında dergilerde ve antolojilerde yayınlandı.
Shadab Zeest Hashmi’nin son kitabı Ghazal Cosmopolitan, San Diego Merkez Kütüphanesi’nde “ayın kitabı” olarak görücüye çıktı. İlk kitabı Tarifa’lı Baker, 2011 San Diego Kitap Şiir Ödülü’nü kazandı. Birçok kez Pushcart Ödülü’ne aday gösterildi ve San Diego Eyalet Üniversitesi’nde misafir profesör olarak ders verdi. Hashmi, 2000’den 2012’ye kadar San Diego’daki Magee Park Poets Anthology’nin editörlüğünü yaptı ve Carlsbad Ulusal Şiir Kütüphanesi ayında yıllık temalı bir okuma ve tartışma yürütümektedir. 2004’te Stout Ödülü’nü ve 2014’te Nazım Hikmet Şiir Ödülü’nü aldı. 3 Quarks Daily’de köşe yazarlığı yapmaktadır.
Burcu Karadağ
Burcu Karadağ, ITÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’nda çok değerli müzisyenlerden ders alma şansına sahip oldu. Salih Bilgin ve Niyazi Sayın‘dan ney, Erol Sayan ve Doğan Dikmen’den Türk musikisi, solfej ve nazariyat, Ali Eral’dan Batı musikisi dersleri alarak kendini geliştirdi.
Karadağ aynı zamanda ebru sanatıyla da ilgileniyor. 1996 yılında gönül verdiği ebru sanatını Fuat Başar ve Tülay Taşlacıoğlu’ndan öğrenmeye başladı.
Okul yıllarından başlayarak hem yurt içinde hem yurt dışında dışında çeşitli topluluklarla birlikte konserlerde yer aldı. 2005 yılından beri ise Haliç Üniversitesi‘nde öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
1999’da TRT İstanbul Radyosu‘na ney sanatçısı olarak kabul edildi. Yıllar içinde Fazıl Say, Tuluğ Tırpan, Sertab Erener, Trilok Gurtu, Martin Grubinger, Zülfü Livaneli, Rudiger Oppermann, Angelika Akbar, İhsan Özgen, Önder Foçan, Okay Temiz gibi birçok önemli müzisyenle çalışmalar yaptı.
Hindistan-Yeni Delhi’de düzenlenen Uluslararası Flüt Festivali’nde Türkiye’yi temsil etti. Solistliğini Burcu Karadağ’ın üstlendiği, perküsyonda Aykut Köselerli ve kanunda Hakan Güngör’ün bulunduğu, yine bir Fazıl Say bestesi olan “İstanbul Senfonisi”, Borusan Filarmoni Orkestrası ile birlikte icra edildi ve CD olarak yayınlandıktan sonra Avrupa’nın en prestijli ödülü olan ECHO Klasik Jüri Özel Ödülü’nü kazandı.
2013 yılı’nda ‘Neyzen’ adlı albümü, Klasik Türk Musikisi‘nin seçkin eserlerinden oluşan ve bir kadın ney icracısı tarafından yayınlanmış ilk albüm olma özelliği taşımaktadır. Ney eğitimi ile ilgili yazmış olduğu kitabı ‘Meşkte Ney Eğitimi’ ise Pan Yayıncılık tarafından basıldı.
2014 yılında Boston’da bulunan Berklee Müzik Koleji‘nde ney Workshop yapmıştır. Burcu Karadağ, çeşitli orkestralar ve müzik topluluklarıyla yaptığı sahne çalışmalarının yanı sıra, kendi grubu olan ‘Burcu Karadağ Ensemble’ ile konserler de veriyor. Bunların yanı sıra, Karadağ’ın ‘Mezopotamya Quartet’, ‘Burcu Karadağ & Serdar Akyıldız – Bi Men Maro / Bensiz Gitme’ ve Şems-i Tebrizi‘nin eserlerinden ve öğretilerinden esinlenerek oluşturduğu ‘Burcu Karadağ – 40 Kural’ projeleri de izleyicilerle buluşmaya devam ediyor.
Burcu Karadağ 2019 yılında, Anadolu ezgileri ve caz müziğini bir arada harmanladığı Ney in Ethno Jazz isimli ikinci albümünü Y Kültür Sanat[1] etiketiyle yayınladı. Albümde Anadolu’nun farklı yörelerine ait köklü melodiler ile modern caz tınılarını bir arada duymak mümkün. Karadağ bu albüm yolculuğunu Etibar Asadli, Mehmet Akatay, Alafsar Rahimov ve Enver Muhammedi ile birlikte gerçekleştirdi. Sanatçıların her biri ayrı ülkelerde yaşıyor olmalarına rağmen bu albüm için bir araya gelerek İstanbul, Paris, Bakü ve Kosova arasında, kendi kültürlerinin dilini kullanarak ve köklerinden kopmadan zamanın ruhunu yaşattılar.
Nurduran Duman
İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Gemi İnşa Mühendisi ve Deniz Mühendisi olarak mezun oldu. Dünya Şiir Hareketi (World Poetry Movement-WPM) Türkiye Temsilcisi. Avrupa şiir platformu Versopolis Project’te yer almakta. Cumhuriyet gazetesinde kültür sanat yazıları yazmakta. Yasakmeyve kitaplarından çıkan “Yenilgi Oyunu” şiir dosyası 2005 Cemal Süreya Şiir Ödülleri jüri özel ödülüne değer görüldü. Mi Bemol (şiir), İstanbul’la Bakışmak (anlatı), ABD’de yayınlanmış “Semi Circle” (şiir, İngilizce, çev. Andrew Wessels), “Seçme Şiirler” (Türkçe, Makedonca-Kiril, İngilizce), “Seçme Şiirler” (Türkçe, Felemenkçe, İngilizce) kitapları bulunmakta. 2019’da Çin’de basılan “İstanbul’un Adımları” kitabı BoAo Uluslararası Şiir Ödülleri’nde “Yılın Şiir Kitabı”na değer görüldü. Duman “2020 İpek Yolu Uluslararası Şiir Ödülleri Altın Deve Şiir Ödülü” ile onurlandırıldı. Şiirleri İngilizce, İspanyolca, Almanca, Fransızca, Oksitanca, Azerbaycan Türkçesi, Çince, Fince, Farsça, Felemenkçe, Bulgarca, Slovakça, Rumence, Makedonca, Bengalce gibi birçok dile çevrildi. Modern Poetry in Translation” (MPT, İngiltere) Haziran 2017’de şairin “The River” şiirini yayınladı. Dünya Emekçi Kadınlar gününü her yıl oluşturduğu listeyle kutlayan MPT, 2018 yılı için dünya edebiyatındaki şairlerden on şiir seçerek yayınladığı MPT #IWD18 listesinde Duman’a ikinci sırada yer verdi. ( http://modernpoetryintranslation.com/ten-women-poets-in-translation-for-international-womens-day-2018/ ). Fransa’daki Paul-Valéry Müzesi’nin ricası üzerine, Duman’ın Alexandre Hollan’ın bir resmiyle bağ kurup kaleme aldığı şiiri Edim, yayımlanan “Peinture et Poésie (Resim ve Şiir)” adlı kitapta yer aldı. Kaleme aldığı tiyatro oyunu “Sonum Başlangıcımdır” Bursa Devlet Tiyatrosu tarafından sahneye kondu. Radyo ve televizyonda “Yazın Küresi” adlı edebiyat programını ve “Kitap Hazinesi” adlı çocuk edebiyatı programını hazırlayıp sundu. Bahçeşehir Üniversitesi’nde “Sociological Analysis in Turkish Literature” dersini verdi. Yaratıcı yazarlık, şiir bilgisi konularında verdiği derslerle atölye yürütücülüğüne, çoğu uluslararası etkinlik küratörlüğü çalışmalarına devam etmekte. “Görme Biçimleri ile #sanataevet” adlı kanalda Tamer Levent ile birlikte sanata evet konuşmaları yapmakta. PEN Türkiye üyesi.
edebiyathaber.net (16 Ağustos 2022)