Kürtçe sinema dergisi “Sînemaya Serbixwe”nin 4. sayısı pdf formatında yayımlandı.
Derginin 4. sayısında yine sinema üzerine hazırlanmış ilgi çekici yazılar ve makaleler yer aldı. E-dergi “Sînemaya Serbixwe” yılda iki defa olarak yayınlanıyor ve sayfalarında sinema ve kültür-sanat ile ilgili yazılar, makaleler, söyleşiler ve içerikler yer alıyor.
Editör’den
Sinema tarihinin ölümsüz yönetmeni ve fotoğrafçı Agnès Varda “Sinema seni seviyorum” demişti. Biz de aynı his ve düşünce ile “Yedinci Sanatı” seviyoruz. Sinema bizim için duru bir aynadır ve yolumuzu aydınlatıp ısıtan.
“Sînemaya Serbixwe” 2018 yılında, sinema ve kültür-sanat e-fanzin’i olarak yayın hayatına başlamıştı ve 3. sayımız bu yılın Ağustos ayında e-dergi olarak sinema severlerin karşısına çıkarak binlerce okura ulaşmıştı. Dergimize olan ilgiden dolayı çok teşekkür ederiz.
Yeni sayımız, yeni ve ilgi çekici yazılarla ve makalelerle okuyucuların karşısında. “Sînemaya Serbixwe” dergisinin yeni sayısında Omer Bextiyar, büyük yönetmen Andrei Tarkovsky’nin sinema tarihine damgasını vuran “Stalker” filmi üzerine yazdığı yazıda filmin hakikatinin peşine düştü. Welat Ramînazad, Nuri Bilge Ceylan sineması üzerine Zazaca hazırladığı yazısında yönetmenin sinemasının Kürtler ile olan ilişkisini anlattı. Bu sayıda Rûmet Med’in, Kürtlerin yaşamını anlatan fimleri ele aldığı ve daha önce Bianet Kurdî sitesinde yayınlanan yazısı da yer alıyor. Mela Mihyedîn, dünya sinemasının en önemli filmleri arasında yer alan, ölümsüz yönetmen ve senarist Ingmar Bergman’ın çektiği “The Seventh Seal” filmi üzerine bir yazı hazırladı. Welat Ramînazad yeni sayı için yazdığı diğer yazısında yönetmen Micheal Haneke’nin “Caché” filmi ile Burhan Ateş’in kısa filmi “Vîr”in ilişkisi üzerine düşüncelerini aktarıyor. Dördüncü sayıda, Dawid Jikevir “Politik Sinema” kavramı konusunda yazdığı yazısında sinema tarihinde politik sinema kavramı üzerinde duruyor. Ayrıca Rûmet Med’in sinema sitesi www.sinemayaserbixwe.com’da yayınlanan, dünyaca ünlü yönetmen Ken Loach’ın “Bread and Roses” filmine dair yazdığı yazısını da bu sayı’da yayınlandık. Emrah Kaplan, yeni sayı için “Temsil Kavramı ve Sinema’da Temsil Kavramı” konularında yazdığı makalesinde temsil kavramı ve sinema temsil kavramı üzerinde duruyor.
edebiyathaber.net (28 Aralık 2020)