Geçmişin izleri gelecekte nasıl karşımıza çıkar? Büyük büyük büyük atalarımızın yaptığı hatalar şimdiki zamanda bizi nasıl etkiler? Farklı kişiler sayesinde gerçekten büyür ve olgunluğa erişir miyiz? Bu soruları düşündüren bir kitap okudum. Farklı olanlara saygı ile başlayarak.
Koca yürekli çocuklar var tabi kitabın kahramanları olarak. Yetişkinlerin en küçük konfor alanlarının değişiminde gösteremedikleri hoşgörüyü malum sadece çocuklar gösteriyor. Önce tabii ki kendilerinden olmayanı ötelediklerini ona zorba davranışlar ve tepkiler sunarak gösteriyorlar. Sonrasında onun kendisini anlatmasına fırsat tanıyabilmeleri koca yürekli çocukların yapabilecekleri bir şey.
Sınıflarına öğrenci olarak katılan bir Kocaayak arkadaşları oluyor. Hikâyemizde, öğretmen oldukça kapsayıcı ve iyimser biri olarak tasvir edilmiş. Belki Kocaayak burada en güzel metaforlardan biri olabilir. Dünyanın dört bir yanında birçok neden ile yurtlarını terk eden ve gittikleri her yerde öteki olarak karşılanan halkların çocuklarını temsil ettiğini düşünerek okudum ben. Dış görünüşü, kokusu, fakirliği ile öncelikle çocukların hiç sahiplenmeyeceği bir arkadaş olarak sınıflarına dahil oluyor. Fakat onu tanıdıkça aslında hiç de cahil olmadığı gayet zeki olduğunu fark ediyorlar.
Diğer çocukların yaptığı davranışların nasıl da yetişkin öykünmesi olduğunu yazar çok keyifle aktarmış okuyucularına. Kocaayak önce kendi ismini öğretiyor onlara. Sonra tüm sınıf arkadaşlarına isimleri ile hitap ediyor. Ve kurduğu bir cümle var ki üzerine güzel tartışmalar yapılabilecek türden. “Dünyada isimden daha önemli bir şey yoktur.”
Kocaayak Maurice kendi yaşam şartlarını anlattıkça sınıf arkadaşları ile bağını daha da kuvvetlendiriyor. İnsanlar ve Kocaayak ‘lar arasında süre gelen nefretin kaynağı hakkında paylaşım yaptığında geçmişte büyük atalarından birinin yapmış olduğu hatanın artık bedelinin kendilerine kesilmemesi gerektiğini savunuyor.
Dönüp baktığımızda dünyamızda en küçük topluluktan en büyük ülkelere kadar yaşanılan çatışmaların hep eskiye yönelik bir kin gütme olduğunu görebiliriz. Yetişkinler bu kin gütmeyi sürdürmeyi seviyorlar. Kimileri bu çatışmalardan besleniyor, kimileri egolarını tatmin ediyor, kimileri de tüm zenginlik süreçlerini böylesi süreçlere borçlu olabiliyor. Fakat bu döngünün kırılmasında her zaman barışı savunabilenlerin varlığı oldukça önemli.
Kitap tabii ki bu kadar ağır konuları işlemiyor. Bir yetişkin olarak yüklediğim anlamlar bu şekilde oluyor. Çocukların okumasında farklılıklara saygı, geçmişten gelen atalarının hataları ile şimdiki zaman yorumlaması yapabilmeleri, arkadaşlık, etkileşim, biraradalığın güzelliği ve iyiliği üzerine oldukça güzel kazanımlar sağlayacaktır. Çocuklarla felsefe ve yaratıcı okuma çalışmalarında kullanılabilecek keyifli bir kitap. Koca yürekli çocuklar sarsın dört bir yanımızı. Keyifli okumalar olsun…
Kaynak
Yazar: Sophie Carquain, Çizer: Gwenaelle Doumont, Çeviri: Korkut Erdur, Yayınevi: Yapı Kredi Yayınları
edebiyathaber.net (9 Kasım 2023)