Sınırsız bir hayal gücünün eseri: Shakespeare’in Bir Yaz Gecesi Rüyası Can Yayınları Beyaz Klasikler serisinde

Ağustos 16, 2024

Sınırsız bir hayal gücünün eseri: Shakespeare’in Bir Yaz Gecesi Rüyası Can Yayınları Beyaz Klasikler serisinde

William Shakespeare’in Bir Yazar Gecesi Rüyası adlı kitabı Can Yayınları tarafından Zeynep Avcı çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

William Shakespeare’in en verimli dönemlerinde kaleme aldığı, yüz yıllardır en çok sahnelenen, bestelenen, resmedilen ve birçok sanatçıya esin kaynağı olan oyunu Bir Yaz Gecesi Rüyası okurla buluşuyor. Bir büyü ve yanlışlıklar komedisi olan eser, karışık ilişkiler üzerinden aşk ve evlilik kavramlarının komikliğine vurgu yapıyor.  Her yapıtında olduğu gibi bu oyununda da unutulmayacak sözleriyle, gözlemleriyle ve sınırsız hayal gücüyle okuru şaşırtan Shakespeare, birey ve toplum ilişkilerine de eleştiri getirmeyi ihmal etmiyor.

İlk basımı 1600 yılında yapılan, Shakespeare’in en verimli dönemlerinde yazdığı komedilerinden Bir Yaz Gecesi Rüyası, Can Yayınları klasik beyaz kapağıyla raflarda.

Eski Atina yakınlarındaki büyülü bir ormanın gizemli gölgeliklerinde, birbirini kovalayan ya da birbirinden kaçan aşk vurgunu kadınlarla erkeklerin yaşadıkları bu maceraya cinler, periler de karışınca işler içinden çıkılmaz bir hal alır. İster soylu olsun isterse peri, aşk vurgunları ne yaptıklarını pek bilemezler çünkü aşk gözlerini kör etmiştir. 

Shakespeare’in yüz yıllardır en çok sahnelenen, bestelenen, resmedilen, birçok sanatçıya esin kaynağı olan oyunu gülünsün, eğlenilsin diye yazılmış gibidir ama yer yer, özellikle doğa ve insan, birey ve toplum ilişkileri konusunda yazarın çok ciddi görüşlerini de aktarır. Ozan her yapıtında olduğu gibi bu oyununda da unutulmayacak sözleriyle, gözlemleriyle, sınırsız hayal gücüyle okuru şaşırtır.

edebiyathaber.net (16 Ağustos 2024)

Yorum yapın