Haruki Murakami’nin “Birinci Tekil Şahıs” adlı kitabı, Ali Volkan Erdemir çevirisiyle Doğan Kitap tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Hepimiz öyle ya da böyle maske takarak yaşıyoruz. Bu vahşi dünyada maske takmadan yaşanamaz çünkü. Kötü ruhların maskesinin altında meleklerin gerçek yüzü, meleklerin maskesinin altında kötü ruhların gerçek yüzü vardır. Sadece biri olması mümkün değildir.
Birinci Tekil Şahıs’ta sıra dışı kahramanların sıra dışı öykülerini anlatıyor bize Haruki Murakami. Ölüm ve aşk üzerine şiirler yazan bir genç kız, kadınlara evet kadınlara âşık olan ve onların isimlerini çalan bir maymun, çok çirkin ama tuhaf bir çekim gücüne sahip bir kadın, uydurduğu bir yazıyla bir caz sanatçısının yeniden “doğmasını” hatta albüm yayınlamasını sağlayan bir genç adam…
Belki de bir anlamda gerçek aşktı bu. Ya da gerçek yalnızlık…
Murakami’nin yazmak ve koşmak dışındaki üçüncü büyük aşkı beyzbol da var bu öykü seçkisinde.
Ve yazarın sizi gülümsetecek, şaşırtacak, beyzbol üzerine yazdığı muzip şiirler de…
Yazar hakkında
“Yalnız” insanları en iyi anlatan romancılardan olan Haruki Murakami 1949’da Kyoto’da doğdu. Vaseda Üniversitesi’nde klasik drama eğitimi aldı. Nobel edebiyat ödülü listelerinde her yıl ismini görmeye alışık olduğumuz Murakami 21. yüzyıl edebiyatının en önemli isimlerinden biri; kitapları pek çok ödül aldı, eserleri tüm dünyada ellinin üzerinde dile çevrildi. İlk romanı Rüzgârın Şarkısını dinle 1979 yılında yayınlandı, Gunzou EdebiyatÖdülü’nü aldı. Bu tarihten sonra da Haruki Murakami artık yaşamını bir yazar olarak sürdürme kararı verdi denebilir. Murakami’nin romanlarındaki en temel ortak motif nedir diye soracak olursak yanıt: Yalnızlık ve müzik olacaktır. Kahramanlarının yalnızlığı ve müzik tüm Murakami eserlerini ortak paydası gibidir. Murakami’nin her romanının adeta kendine ait bir şarkı playlist’i de vardır. Kuyular, kediler, tuhaf genç kızlar, yalnız erkekler…. Tuhaf ve yalnız karakterler, fantastiğin, büyülü gerçekçiliğin sınırlarını zorlayan kurgular yine Murakami romanlarında alışkın olduğumuz unsurlardır. Haruki Murakami yazarlığı bir meslek olarak yapmaya başlamadan önce Peter Cat adında bir caz barı işletmiştir. Bir zanaatkar ustalığı ve titizliğiyle işini -yazma uğraşını- yerine getiren Murakami için bir başka vazgeçilmez uğraş ise koşmak! Murakami her gün düzenli olarak koşuyor. Her yıl bir ultra maratona katılıyor. Hiç Murakami okumamış biri için Haruki Murakami romanlarına hangi kitaptan başlamalı sorusu önemli bir soru… Bu sorunun iki yanıtı var: Gerçek Murakami’yi tanımak için Yaban Koyununun İzinde ile başlamak iyi bir yöntem. Biraz daha yumuşak bir giriş arayanlar için ise İmkansızın Şarkısı önerilebilir. Haruki Murakami’nin Yaban Koyununun İzinde, Zemberekkuşu’nun Güncesi, İmkânsızın Şarkısı, Sınırın Güneyinde–Güneşin Batısında, Sahilde Kafka, Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu, 1Q84, Renksiz Tsukuru Tazaki’nin Hac Yılları, Koşmasaydım Yazamazdım, Uyku, Kadınsız Erkekler, Sputnik Sevgilim, Tuhaf Kütüphane, Karanlıktan Sonra, Fırın Saldırısı, Rüzgârın Şarkısını Dinle, Kumandanı Öldürmek, Doğum Günü Kızı, Dans Dans Dans, Pinball 1973 isimli kitapları da Doğan Kitap tarafından yayımlandı. Tüm eserleri Doğan kitap tarafından yayımlanan Haruki Murakami’nin Türkçe’de 21 kitabı bulunuyor. “Yürek” kelimesini kullanmayı seven bir yazar Murakami. 1Q84 romanının en güzel cümlesi “Yürekten sevdiğin bir insan varsa, bir kişi olsun yeter hayatın kurtulmuş demektir” milyonlarca okurun da yüreklerine kazınmış bir cümledir. Haruki Murakami kitapları: Rüzgârın Şarkısını Dinle-1979 Pinball 1973-1980 Fırın Saldırısı-1981 Yaban Koyununun İzinde-1982 Haşlanmış Harikalar Diyarı ve Dünyanın Sonu-1985 İmkânsızın Şarkısı-1987 Dans Dans Dans-1988 Uyku-1992 Zemberekkuşu’nun Güncesi-1997 Sputnik Sevgilim-1999 Sınırın Güneyinde, Güneşin Batısında-2000 Sahilde Kafka -2002 Karanlıktan Sonra-2004 Tuhaf Kütüphane-2005 Koşmasaydım Yazamazdım-2008 1Q84-2009 Renksiz Tsukuru Tazaki’nin Hac Yılları-2013 Kadınsız Erkekler-2014 Kumandanı Öldürmek-2017
edebiyathaber.net (29 Kasım 2021)