Yazar Birsen Ekim Özen’in çok sevilen Şirin serisinin yeni kitabı Şirin Bu Nasıl Göbeklitepe Timaş Çocuk etiketiyle raflarda. Yazarlıktan dileği hikayelerinin hatırlandıkça gülümsetmesi olan yazar Birsen Ekim Özen’in Şirin Bu Nasıl Göbeklitepe kitabı, çocukları hayal güçlerini zorlayan heyecanlı bir maceraya atılmaya çağırırken hem eğlenerek okuyacağı hem de önemli dersler çıkaracağı bir hikâyeye dönüşüyor ve elbette çokça güldürüyor da. Bir çocuk kitabını kahkahalar atarak okudunuz mu hiç? Ben Şirin Bu Nasıl Göbeklitepe kitabını okurken Özen’in öykü anlatıcılığının marifetiyle Şirin’in sürprizler ve soru işaretleriyle dolu evreninde kendimi sürekli gülümserken buldum. Ancak sadece bunlar değil, kitabın çizeri Afra Elif öyle bir iş çıkarmış ki öyküyü mü yoksa resimleri mi okuyacağınızı şaşırıyorsunuz, yine kendinizi uzun uzun rengarenk ve eğlenceli betimlemeleri incelerken buluyorsunuz.
Şirin Bu Nasıl Göbeklitepe’de her şey afacan Şirin ve arkadaşlarının sanal dünyaya ziyaretleri ile başlıyor. Şirin’e göre ‘yapalak’ zeka her şeyi çok yanlış anlamıştı fakat bir şeyi çok net anladığı kesindi: Gerçeğe çok yakın olmak. Şirin ve arkadaşlarının kitap boyunca yaptığı seyahatler, karşılaştıkları tarihi figürler ve bilim insanı Gölcan Hanım’ı bile afallatan bütün düzenekler yapay zekanın zihninin ürünü olsa da Şirin ve maceraperest dostlarının anladığı bir şey vardı. Bilgi çok kıymetliydi. Bütün çocuklar ve çocukluğuyla beraber büyüyen yetişkinler için kitap aslında bilginin, merakın, öğrenme şevkinin kıymetini bir kez daha hatırlatıyor. Ama hepimiz çoğu zaman bilginin önündeki engelleri es geçiyor; bilgiye ulaşırken hazıra konmak istiyoruz. Bilgi kirliliği ve yanlış aktarımlarla saf bilgiye dolayısıyla saf gerçeğe ulaşamıyoruz. Günümüzün özellikle de çocuklar için en büyük problemi olan kitle iletişim gelişmelerinin en yenisine değinen Birsen Ekim Özen, bizlere şu soruyu yöneltiyor: Her duyduğumuz bilgiye ne sıklıkla “Bu gerçek olabilir mi?” diye soruyoruz acaba? Araştırma ve keşif tutkularımız ne alemde? Ben de bir teknoloji çocuğu olduğum için küçük Şirin’in her duyduğunu derinlemesine sorgulamasına hayran oldum ve bazı şeyleri yapmayı yavaş yavaş bıraktığımı, “Neden böyle? Nasıl böyle?” gibi soruları daha çok sormam gerektiğini fark ettim ve yerleşik kanılara tıpkı Şirin’in yaptığı gibi tepki vermenin doğru olduğunu öğrendim. Bu kitap umarım tüm çocuklara bu şevki, bu keyifli öğrenme isteğini yaşatır ve onlar da Şirin gibi “Bağlak’a bir dahaki sefere ne sorsam acaba?” diyerek öğrenme yolculuğunun sonsuz bir çizgi olduğunu unutmaz.
Kısacası, Şirin Bu Nasıl Göbeklitepe hem anlatımı hem hikayesiyle bana çok keyifli geldi, ayrıca internet güvenliği ve tarihi gerçekleri paylaşmadan önce doğrulamanın önemi hakkında kıymetli dersler verdi. Özen’in çalışması genç okurları önemli tarihi figürlerle tanıştırırken, teknolojinin ve internetin sorumlu kullanımını vurguluyor. Sonuç olarak, çocuklar için hem eğlence hem de aydınlanma vaat eden bir kitap.
edebiyathaber.net (9 Mayıs 2024)