Michel Pastoureau’nun “Siyah – Bir Rengin Tarihi” adlı kitabı Sel Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım metninden:
Karanlıkların, ölümün ve cehennemin rengi olan siyahı ille de “olumsuz”, “kötücül” bir renk olarak görmemeli. Uzun tarihi boyunca, verimlilik, ölçülülük, saygınlık ve otoriteyle de özdeşleştirilmiş olan siyah, epeydir zarafetin ve modernliğin temsilcisidir.
Keşişlerin siyahından korsanların siyahına, ressamların siyahından terzilerinkine uzanan Michel Pastoureau, diğer renklerden farklı bir kadere ve simgeselliğe sahip olmuş, matbaanın icadına kadar renkler arasında apayrı bir yer işgal etmiş, Newton’un buluşlarıyla özel bir statü edinmiş, hatta renk olmaktan çıkmış siyahın izlerini yaradılış efsanelerinden 20. yüzyılın sonlarına dek her alanda sürüyor.
Siyahın; dil, toplumsal alışkanlıklar, sanatsal yaratılıcılık ve simgeler dünyasındaki yerini ve gelişimini belirgin bir şekilde ortaya koyan Pastoureau, aynı zamanda son derece zengin ve sürükleyici bir kültür tarihi panoramasını da gözler önüne seriyor.
MICHEL PASTOUREAU, 1947 doğumlu Ortaçağ tarihçisi; renk, görüntü, sembol, arma uzmanı. École Pratique des Hautes Études’de profesör. Yayımlanmış çok sayıdaki eseri arasında özellikle L’étoffe du Diable. Une histoire des rayures et des tissus rayés (Şeytan Kumaşı. Çizgilerin ve Çizgili Kumaşın Tarihçesi, Türkçesi: İbrahim Yılmaz, İletişim Yayınları, 1997); Le Petit Livre des couleurs (Renklerin Küçük Kitabı – Dominique Simonnet ile birlikte) ve Bleu. Histoire d’une couleur (Mavi, Bir Rengin Tarihi, Türkçesi: İnci Malak Uysal, İmge Yayınları, 2005) sayılabilir.
edebiyathaber.net (21 Haziran 2016)