Jostein Gaarder’in “Acaba” adlı kitabı, Ayfer Erbaydar çevirisiyle Pan Yayıncılık tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Norveç doğumlu yazar Jostein Gaarder’i felsefe tarihinde yanıtlanabilecek tüm soruları soran Sofie’nin Dünyası ve modern çağın eğitim ve aile düzenini eleştiren Sirk Müdürü’nün Kızı isimli romanları ile tanıyoruz. Acaba da felsefenin ağına erken düşmüş olanlar için şahane bir kitap. Kitap boyunca size minik dostu ile birlikte adını bilmediğimiz bir kahraman eşlik ediyor. Evet, bir kahraman, çünkü kimsenin sormaya cesaret edemediği soruları soruyor. Büyüdükçe sormaktan çekindiğimiz ya da sormaya vakit bulamadığımız sorularla karşılaşmak ve bu soruların üzerine heyecanla düşünmek isteyen her yaştan insanın okuması gereken bir kitap.
“Dünya nereden geldi? Acaba burada hep bir şeyler var mıydı?
Yoksa her şey bir ‘hiç’ten mi oluştu?”
Kitabın içindeki her soru aslında bir öykünün devamı gibi okuyucuyu sarıyor. Sorulara eşlik eden, Akın Düzakın tarafından resimlenen öykü, kitabı daha da ilgi çekici hale getiriyor. Jostein Gaarder’in kitaplarındaki akıcılık Acaba’nın içinde sadece sorular olmasına rağmen burada da kendini gösteriyor. Felsefenin sadece yetişkin işi olmadığını, soru sormanın ve merak etmenin ne kadar özen istediğini kitabı okurken bir kere daha anlıyorsunuz. Kitabın içindeki her soru üzerinde saatlerce, hattâ günlerce düşünebilirsiniz ve kendinizi bir anda sorgulamalar denizinin içinde bulabilirsiniz.
Acaba, kendi seçiminiz olan bir hayatı yaşama cesareti, dostluk, aşk, yalnızlık, geçmiş ve gelecek ile ilgili soruları sorduruyor okuyucuya.
“Zaman nedir? Olmuş bitmiş bir olay, sonsuza dek kaybolup gider mi?”
“Hayatta olup da, hiçbir şey düşünmeden bir an geçirmek mümkün mü?”
“Başka birini, kendimi sevdiğim kadar sevebilir miyim?”
Cevap bulmaktan çok, soru sormanın heyecanını, dingin resimli bir öykü ile yaşayabileceğiniz, keyifli sohbetlerin kitabı; Acaba.
Sinem Atasoy
edebiyathaber.net (5 Nisan 2018)