Carl Sagan’ın “Soluk Mavi Nokta” adlı kitabı Süha Sertabiboğlu çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Carl Sagan, keskin bakışını Evren’in muhteşem gizemine atmış ve dahası bunu dünya genelinde milyonlarca okurun rahatlıkla anlayacağı bir açıklıkla dile getirmişti. Soluk Mavi Nokta işte bu taçlanmış çalışmanın adıdır. İnsan ırkı nihayet radikal anlamda yeni bir sınır bölgesine, yani uzayın sınırına gelip dayandığında, gelecek kuşaklar çağımıza geçip gitmiş bir zaman olarak bakacaklardır. Soluk Mavi Nokta’da Carl Sagan, kozmostaki bu muhteşem yeni tarihimizin izini sürüyor ve güneş sistemimizden çıkıp galaksilerin ötesindeki mesafelere yol alırken, bize daha önce bir karaltı gibi görünen bu yeni geleceği anlatıyor. Carl Sagan başka dünyaların keşfinin ve bu dünyalara olası yerleşimlerin ne bir fantezi ne de bir lüks olmadığı konusunda ısrarcı: elbette insan ırkının hayatta kalması için gerekli olan koşulların da farkında olarak sürdürülen bir ısrar bu…
“Müthiş ilham verici.” (People)
“Çok güzel ve dokunaklı… Duygu ve zekayla desteklenmiş jargonsuz bir dil… Sagan’ın iyimser hayali… her bölümde parıldıyor.” (Time)
“Giderek genişleyen uzay yolculuğuna ve keşfine somut ve şiirsel bir bakış… Tipik Sagan tarzıyla, savunduğu şeyleri muhteşem ve güzel kılıyor.” (The San Diego Union-Tribune)
“Büyüleyici… [Sagan] evrenin müthiş zenginliğine gerçekten iman etmiş biriydi, ve her birimizi birer havari haline getirecek.” (Entertainment Weekly)
“Güncel mucizelerle gelecekteki büyük meseleler arasında çok hararetli bir bağlantı kuruyor… Anlaşılması zor doğanın açıklığa kavuşturulması ve bilimsel araştırmanın büyüleyiciliği konusunda bundan üstün kitap yok günümüzde.” (Scientific American)
“[Soluk Mavi Nokta’da,] Galileo, Einstein gibilerin söylev verdiği bir salon havası var.” (Air & Space)
Tutkulu, belagatli… [Sagan] düş gücümüzü ateşliyor ve bilimi müthiş bir drama dönüştürüyor.” (Booklist)
“Belagatli, coşkulu… Türümüzün bu uçsuz bucaksız aleme açılma cesaretini göstermesi ve bir uzay uygarlığı kurması gerektiği yolunda çok inandırıcı bir tez oluşturuyor.” (Kirkus Reviews)
Carl Sagan
9 Kasım 1934’te ABD’nin New York kentinde doğdu. Astronomi ve Uzay Bilimleri David Duncan Profesörü ve Cornell Üniversitesi Gezegen Araştırmaları Laboratuvarı’nın Şefiydi. Amerikan uzay programında başlangıcından beri hep önde gelen bir rol oynadı. 1950’lerden beri NASA’da uzmanlık ve danışmanlık yaptı, Apollo astronotlarına Ay uçuşundan önce talimat verdi ve gezegenlere yönelik Mariner, Viking, Voyager ve Galileo seferlerinde araştırmacı olarak yer aldı. Venüs’teki yüksek sıcaklık, Mars’taki mevsim değişikliği ve Titan’ın kırmızımsı sisi gibi sırların çözülmesinde yardımcı oldu. Dr. Sagan, çalışmalarından ötürü, NASA Apollo Başarı Ödülü’nün yanı sıra, NASA’nın Olağanüstü Bilimsel Başarı ve (iki kez) Değerli Kamu Hizmeti madalyalarını aldı. 2709 Sagan asteroiti onun adını taşır. Kendisine ayrıca, Amerikan astronotlar Derneği’nin John F. Kennedy Astronot Ödülü, Kaşifler Kulübü 75. Yıl Ödülü, Sovyet Kozmonotlar Federasyonu’nun Konstantin Tsiolkovski Madalyası ve Amerikan Astronomi Derneği’nin Masursky Ödülü verildi. Dr. Sagan ayrıca, Kamuya Yararlılık Madalyasının, yani Ulusal Bilimler Akademisi’nin en büyük ödülünün de sahibidir. Dr. Sagan Amerikan Astronomi Derneği Gezegen Bilimleri Bölümünün Yöneticiliğine, Amerikan Jeofizik Birliği’nin Gezegen Bölümünün Başkanlığına ve Amerikan Bilimsel İlerleme Derneği Astronomi Bölümünün Yöneticiliğine seçildi. On iki yıl boyunca Icarus’un, yani gezegen araştırmalarına adanmış öncü bir derginin baş editörlüğünü yaptı. Gezegen Derneği’nin, Dünya’nın en büyük uzay meraklıları grubunu oluşturan, 100.000 üyeli bir örgütün kurucularından oldu ve derneğin başkanlığını yaptı. The Dragons of Eden: Speculations on the Evolution of Human Intelligence adlı kitabıyla Pulitzer ödülü kazanan Dr. Sagan, bugüne dek İngilizcenin en çok satılan bilimsel kitabı haline gelmiş Cosmos’un da aralarında bulunduğu birçok bestseller kitabın yazarıdır. Bundan esinlenen, Emmy ve Peabody ödüllerini kazanmış televizyon dizileri altmış ülkede toplam 500 milyon kişi tarafından izlendi. Romanı Contact bugün önemli bir sinema filmidir. Bilime, edebiyata, eğitime ve çevrenin korunmasına katkılarından ötürü Amerikan okullarından yirmi iki fahri doktorluk ve nükleer savaşın uzun vadeli sonuçları hakkında ve nükleer silahlanma yarışını durdurmaya yönelik çalışmaları nedeniyle birçok ödül aldı. Carl Sagan 20 Aralık 1996’da hayatını kaybetti.
edebiyathaber.net (3 Mayıs 2017)