Doris Lessing’in “Son Aydınlık Yaz” adlı romanı, İdil Dündar çevirisiyle Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Feminist bir manifesto olarak nitelenen Son Aydınlık Yaz, Doris Lessing’in en sert ve çarpıcı romanlarından biri.
Son Aydınlık Yaz, Doris Lessing’in cinsiyetçilik eleştirisini en belirgin şekilde yaptığı romanlarından biri, hatta çoğu yorumcuya göre feminist bir manifesto. Romanın kahramanı Kate’in İngiltere’den Türkiye’ye yaptığı yolculuk, yaşamı boyunca sömürülen bir orta sınıf kadının da özgürleşme yolculuğunu başlatıyor.
Nobel Edebiyat Ödülü dahil hemen hemen bütün saygın ödülleri kazanan ve İngiliz edebiyatının en önemli yazarlarından Doris Lessing, bu romanında bireyin üzerindeki toplumsal baskıları ve bu baskılardan kurtulma mücadelesini, erkek egemen toplumda kadın olma deneyimi üzerinden anlatıyor.
Dışarıdan bakıldığında nörolog kocası ve dört çocuğuyla ideal bir orta sınıf ailesine sahip olan Kate, yaşamının bir hapishaneye dönüştüğünü hissetmektedir. Sürekli güzel ve şık olmak, evini idare ederken hem kocasının hem çocuklarının sorunlarıyla ilgilenmek zorundadır. Ve kendisinden bütün bunları “doğası gereği”, yani karşılıksız yapması beklenmektedir. Uluslararası bir konferansta çevirmenlik yapmak üzere İstanbul’a giden Kate, orada tanıştığı gençle sürpriz bir yolculuğa çıkar. Bu yolculuk, Kate’in içsel dönüşümünün de başlangıcı olacaktır.
“Cinsiyetçilik ve feminist bilinç üzerine yazılmış en iyi roman.”
New York Times Book Review
edebiyathaber.net (27 Temmuz 2016)