Çocukların zihninde özellikle belli bir yaşa kadar soyut kavramların tam olarak oturduğu söylenemez. Bazen bunun yetişkinler için de çok farklı olmadığını düşünüyorum. Anladığımızı sandığımız bazı kavramların altını doldurmak zaman zaman zor olabiliyor. Mesela sonsuzluk, elbet ne olduğu hakkında kuvvetli bir fikrimiz var ama yine de soyut olduğu için ortaya koymakta zorlanıyoruz. Bugün Pablo Bernasconi’nin yazıp resimlediği Sonsuzluk kitabından bahsetmek istiyorum. Çünkü bu kitap sonsuzluk hakkında bir cevher, bir çocuk kitabının basitliğinde olmasına rağmen size uzun uzun düşünme imkânı sunuyor. İthaki Çocuk’tan çıkan bu güzel kitabın İspanyolca’dan çevirisini Emrah İmre yapmış.
Sonsuzluk, kavrama bilimsel yaklaşan bir kitap değil kesinlikle. Bernasconi sanatsal bir pespektiften yaklaşmış ve ortaya hem resimleriyle hem de her sayfadaki betimlemeleriyle şahane bir iş çıkmış. Görünüş olarak bir çocuk kitabını andırsa da bu sadece çocuk kitabı olarak sınırlandırmak haksızlık olur.
“Sessizliklerle dolu bir müzik kutusudur.”
Her sayfada sonsuzluğa dair kısa bir tanımlama ile tanımlama ile bütünleşen fakat çok daha kuvvetli resimlerle dolu bir kitap. Özünde kısa gibi görünse de tekrar tekrar okuyacağınız bazen yazarın çıkarımlarına bazen çizim konusundaki dehasına hayran kalacağınız bir kitap bu. Kara bir koyunun ilk beyaz tüyünün gizlenmesi, sonsuzluğu çağrıştırmıyor mu size de? O beyaz tüy belki de hiç belli olmayacak.
Çizimleri inceledikçe yazarın hayal gücüne ve sonsuzluğu tarif etmenin yollarına hayran kalıyorsunuz. Bu kesinlikle ufuk açıcı bir kitap. Bir çocuğun keskin bakışı ile bir yetişkinin yaşadıklarının birleşimi gibi.
“Hayatının aşkını yanlış bir hayatta bekleyen bir marangozdur sonsuzluk.”
Resimlerin her biri kitap üzerinde ne kadar çalışıldığını bir kanıtı, ince düşünülmüş detaylar mevcut hepsinde. Klişe olmak pahasına şunu söylemek istiyorum, yazar büyük resmin içindeki küçük detayları görmeyi ve göstermeyi başarmış.
İtiraf etmek gerekirse bu kitabı resimli kitap koleksiyonuma dahil edeceğim ama kendisi aynı zamanda bir çocuk kitabı. Peki, kitabın çocuklara katkısı ne? Esasen çoğu resimli kitabın sunacağı katkı birbirine benziyor. Fakat bazı kitapların yeri çok başkadır, insana temas eder, sanatla kurduğu bağın temelini hazırlar.
Bu tahmin ettiğinizden çok daha kıymetli. Dünyanın sanatla güzelleşeceğine inanan biri olarak erken yaşlarda çocukları böyle nitelikli kitaplarla tanıştırmanın önemine inanıyorum. Bu yüzden böyle özgün kitapları çocuklara daha çok okumak lazım, okurken ne anladığını, ne düşündüğünü sorarak, sorularla derinleşmesine yardımcı olarak okumalı ama muhtemelen bu biz yetişkinlerin derinleşmesine yardımcı olacaktır.
Biz ancak böyle güzel, nitelikli kitapları onlarla buluşturacak rehber olabiliriz.
Pablo Bernasconi’nin bu Türkçe’ye kazandırılan ikinci kitabı ve çizer yönünün daha kuvvetli olduğunu düşünüyorum. Çalışmalarını bu kitapla keşfettim ve bundan sonra da sıkı takip ederim, böyle bir sanatçının eserlerini izlemek bana keyif veriyor.
edebiyathaber.net (15 Ekim 2021)