Gazeteci, yazar Tuğçe Tatari’nin kaleme aldığı, beş kitaptan oluşan, Literatür Çocuk Yayınevi tarafından yayınlanan yeni çocuk kitapları dizisi raflarda yerini aldı.
Tanıtım metninden
Tuğçe Tatari’nin çocuklara yönelik kaleme aldığı, Aysun Altındağ’ın resimlediği; Biri ve Diğeri, Benim Yeşil Gezegenim, Gerçekten Eşit miyiz?, Savaş’ın Barış Hali ve Nedir Birbirimizden Farkımız? isimli kitaplardan oluşan, Literatür Çocuk Yayınevi tarafından yayımlanan bu özel dizi, kitapsever çocuklarla buluşuyor. Beş kitaptan oluşan dizi, yeni neslin empati kurma yeteneğini geliştirmeyi, açık fikirli ve topluma duyarlı birer insan olmasını hedefliyor ve okumayı yeni öğrenen çocuklara bu maceralarında eşlik ediyor.
Bu dünya koşullarında yaşamın gerçek yüzü ile çocukları kaldırabilecekleri düzeyde temas ettirmeyi amaçlayan bu dizide mülteci meselesi, kadın erkek eşitliği, iklim krizi, fırsat eşitsizliği ve barış savunuculuğu temalarını içeren kitaplar yer alıyor. Kitaplar sadece çocukları değil, çocuklarla beraber okuyan ebeveynleri de hedefliyor.
Tuğçe Tatari, çocuklara ve bilinçli bir nesil yetiştirmek isteyen ebeveynlere hitap eden yeni kitap dizisi ile ilgili olarak “Altı yaşında bir oğlum var. Ona taşıyabileceği haliyle dünyayı, ülkesini, hayatta karşılaşabileceği sorunları anlatma, bu konular karşısında onu bilinçlendirmeyi hedeflerken aslında yazarlık alanında yeni bir yolculuğa çıktığımı fark ettim. Önce kendi çocuğum için sonra da benim gibi olan tüm anne babaların çocukları için toplumsal olayları içeren çok önemli olduğunu düşündüğüm beş konuyu ele aldım. Mülteci çocuk olmaktan kadın erkek eşitliğine, iklim krizinden fırsat eşitsizliğine ve barış savunuculuğuna kadar farklı konuları kaleme aldım. Dönüşüm önce evde aile ile başlar şiarından yola çıkarak yetişkinleri özeleştiriye davet ederken çocuklara da konular özelinde bilinçlenme, sorgulama, düşünme alışkanlığı kazandırmayı hedefledim” dedi.
Konu aldığı zorlu temalarla dikkat çeken beş kitaplık dizi Literatür Çocuk Yayınları etiketiyle tüm kitapçılarda yerini aldı.
BİRİ VE DİĞERİ
Mülteci bir çocuğun gözünden mülteci sorununun diğer yanına, yani esas mağdura odaklanmayı, empati kurdurmayı amaçlayan, çocukların koşul ayırt etmeksizin hayallerinin dahi eşit oluşuna vurgu yapan bir hikâye…
Yanına oyuncak bebeği ve hayallerinden başka hiçbir şey alamayan 7 yaşındaki bir kız çocuğu Maram’ın hikâyesi üzerinden zor bir konuya naif bir anlatım…
BENİM YEŞİL GEZEGENİM
Doğanın, yaşam döngüsünün ve dünya dengesinin insan eliyle bozuldu bir devirde çocukların meseleyi sahiplenmesi, olaya kendi penceresinden ve aslında ihtiyacımız olan nedir çerçevesinden bakmasını hedefleyen bir hikâye…
Dünyada olan bitenleri, kötü gidişatı hayretle izleyen, Cem adında 7 yaşındaki bir çocuk özellikle yetişkinleri ve yaşam alışkanlıklarını eleştirir ve hayal ettiği doğal yaşamı olanca gerçekliğiyle ortaya koyuyor.
GERÇEKTEN EŞİT MİYİZ?
Tüm dünyada kadın hakları çağımızın mücadele alanlarından biri… Kadına yaşamın tüm alanlarında eşit varlık sağlatmak için önce çocuklara kadın ve erkeğin birbirinden bir farkı olmadığını anlatmaktan bunun da ailelerden geçtiğini anlatan bir hikâye…
7 yaşındaki ikiz kardeşler Zeynep ve Ali’nin yetiştirilmesi tarzı üzerinden aile içinde kız ve erkek çocuğa uygulanan ‘hatalı’ ve ‘ayrımcı’ davranışlar üzerinden aslında neyi yanlış yaptığımızı fark etmemizi sağlıyor.
SAVAŞ’IN BARIŞ HALİ
Dünyanın dört bir yanında savaşlar, her köşe başında şiddet… Yaşananların dehşeti biz yetişkinlerin algı eşiklerini genişletip bilinç altımızda neredeyse olağan bir hale gelmiş durumda… Bu durumun bir çocuğun gözünden nasıl anlaşıldığı ve o çocuğun neleri değiştirmeyi düşüneceği üzerinden bizlere her koşulda barış yanlısı olmanın önemini anlatan bir hikâye…
7 yaşındaki Savaş, şiddetin olumsuz sonuçlar doğuran davranışlar yerine neyi koymamız gerektiğini hatırlatıyor.
NEDİR BİRBİRİMİZDEN FARKIMIZ?
Fırsat eşitsizliğini, gelir dağılımındaki adaletsizliği anlatan bir hikâye…
Berfin adındaki 7 yaşında bir kız çocuğu sadece yan evinde veya sokağında yaşayan insanlarla arasındaki hayat uçurumunu sorguluyor ve görünür kılıyor.
Tuğçe Tatari Hakkında
1980 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Akademi Radyo Televizyon mezunu. Mesleğe 2000 yılında Habertürk’te muhabir olarak başladı. 2004 yılında Vatan gazetesine geçti. Gazete, dergiler ve ekler olmak üzere dört sene muhabirliğe ek olarak röportajlar yaptı. 2009 yılında ise köşe yazarı olarak Akşam gazetesine geçti. Güncel konulara, sosyal hayata ve popüler kültüre dair eleştirel yazılar yazması için aldığı köşe yazarlığı teklifini kabul ettikten bir sene sonra siyasi yazılar yazmaya başladı. 2013 yılında gazeteden ayrıldı. 2015 yılında ilk kitabı “Anneanne, Ben Aslında Diyarbakır’da Değildim” kitabını yayınladı. Halen T24 web sitesinde köşe yazılarına devam etmektedir.
Literatür Hakkında
Literatür, 1988’de yurtdışında yayınlanmış mesleki ve eğitim yayınlarını ilgililere ulaştırmayı hedefleyerek kuruldu. Mimarlık, İçmimarlık, Dekorasyon ve Sanat alanlarında ilgilileri yurtdışında yayınlanmış yayınlarla buluşturdu. 1992 yılından itibaren yerli bilim insanlarımızın, sanatçı ve yazarlarımızın eserlerini yayınlamaya başladı. 2000 yılından itibaren Akademik, Mimarlık ve Sanat Yayıncılığının yanı sıra Kültür Yayıncılığında da yayın programlarını geliştirerek edebiyat, biyografi-otobiyografi, inceleme-araştırma, alanında kitaplar yayımlamaya başladı. Bir uluslararası yayıncı olarak, 300’ün üzerinde uluslararası yazarın kitaplarını yayınlayan Literatür, 2024 yılında Literatür Çocuk Yayınları’nı kurdu. Çocukların yaşları aynı olsa da ilgi alanları ve yetenekleri başka olduğu fikri ile onların birer birey olduğunun farkında bir yayıncılık anlayışıyla kitaplar yayımlıyor.