Prof. Dr. Ergün Yıldırım’ın “Öznenin Ölümü: Bir Hareketin Anatomisi” adlı kitabı Timaş Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Prof. Dr. Ergün Yıldırım, “Öznenin Ölümü”nde dava, hizmet, cemaat ve din gibi kutsal değerleri istismar eden Gülen Hareketi’nin hikâyesini, sosyolojinin anahtar kavramları ışığında ele alıyor. Kitap, 15 Temmuz sonrasında Türkiye’de cemaat ve siyaset ilişkisine yeni bir açıdan bakıyor.
15 Temmuz sonrasında yapılan tartışmalarda meseleleri yerli yerine oturtabilmek için olanların kimi zaman faili, kimi zaman mağduru olan öznenin; olaylarla, düşünceyle, zihniyetle kurduğu ilişkinin niteliğini irdeleyen “Öznenin Ölümü”, Gülenciliğin küçük yaşlardan itibaren insan hayatına nasıl el koyduğunun hikâyesini anlatıyor.
İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü mezunu olan, yüksek lisansını ve doktorasını da aynı üniversitede tamamlayan Prof.Dr.Ergün Yıldırım’ın din, modernite, değişen din algısı gibi konularda çok sayıda kitabı yayınlanmıştır. Yazar, halen Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde dekan olarak görev yapmaktadır.
Kitaptan:
“Gülen Hareketi, bu komünalist yapının trajik bir örneğidir. İnsanı daha küçük yaşlardan itibaren içine alarak yönlendirir. Yapının bedeni içinde kişinin bedenine derinliğine nüfuz eder. Zihnini ve ruhunu şekillendirir. ‘Kolektif yapının iyiliği’ adına her şeyi elinden alınır. İyi insan olma vaadiyle bütün iyiler ondan çalınır. Bir şey olma vaadiyle hiçbir şey olur insan.”
edebiyathaber.net (14 Mart 2017)