Melissa Mey’in Stanley Kubrick’i, Estetiğin ve Sembollerin Gizemli Yönetmeni adlı kitabı Destek Yayınları’ndan yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
Destek Yayınları Biyografi Serisi’nin yeni kitabı tüm zamanların en iyi yönetmenlerinden biri olarak kabul edilen Stanley Kubrick’i anlatıyor!
“Hayatın anlamsızlığı insanı kendi anlamını yaratmaya zorlar.”
2001: A Space Odyssey (2001: Bir Uzay Destanı), A Clockwork Orange (Otomatik Portakal), The Shining (Cinnet), Eyes Wide Shut (Gözü Tamamen Kapalı) gibi kült filmlere imza atmış, sinema tarihini değiştiren yönetmenlerden Stanley Kubrick’i, Estetiğin ve Sembollerin Gizemli Yönetmeni adlı kitabıyla Melisa Mey anlatıyor.
Delilik sınırında gezinen dehasıyla, vizyoner bakışıyla, olağanüstü titizliğiyle ve teknik kusursuzluğuyla adını efsane yönetmenler arasına yazdırmış olan Stanley Kubrick’i daha yakından tanımak isteyen herkes için eşsiz bir kaynak olan Stanley Kubrick-Estetiğin ve Sembollerin Gizemli Yönetmeni Destek Yayınları’ndan çıktı.
Arka Kapak Yazısı:
“Filmler de tıpkı hayaller gibi, ahlaki yargılarınızı bir kenara bırakmanızı talep eder.”
– Stanley Kubrick
Rönesans için Leonardo da Vinci ne ise, Stanley Kubrick de modern zamanın sineması için odur. O hem dâhi, hem deli, hem de yaratımın uç sınırlarında dolaşan cesur bir sanatçı… Fazlasıyla gizemli ve her daim çözülmeyi bekleyen bir sırlar efendisi…
Her filminin içine yaşamla ve tarihle ilgili çok özel anahtarlar yerleştiren ve bu anahtarları kullanabilecek zeki izleyiciler aramış olan Stanley Kubrick, bu yönüyle sadece bir yönetmen değil, aynı zamanda felsefe alanında akla zarar sorular soran ve cevaplar bırakan bir düşünürdür.
Bu kitapta Kubrick’in hayatından ziyade hâlâ cevaplar aramaya devam eden sorularını da bulacaksınız.
Yazar Hakkında:
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Ana Heykel Yan Sanatı’ndan mezun oldu. Aynı üniversitede “17. yy. Hollanda Resminde Kullanılan Semboller” teziyle yüksek lisansını tamamladı. 9 yaşında aldığı fotoğraf makinesinin de diğer sanat dalları gibi hep hayatının içinde olacağını daha o yıllarda hissetmişti. Resim disiplininde davet edildiği yurtdışı seyahatinde elinden düşmeyen fotoğraf makinesi oradaki fotoğraf grubunun dikkatini çekti ve o günlerdeki uluslararası fotoğraf yarışmasına davet edildi. Bu sürpriz davetten jürinin “Özel Göz” ödülüyle ayrıldı. Türkiye’ye döndüğünde artık profesyonel olarak fotoğrafa başladı. 2011’de resimde son, fotoğrafta ise ilk kişisel sergisini açtı. Yaptığı seyahatlerde o dönem henüz Türkiye’de örnekleri olmayan resimsel graffitilerin izlerini sürdü, geniş bir arşiv yaptı ve “Şehir İzleri” adını verdiği bu sergisini açtı. Sonrasında Mey’in fotoğrafları birçok özel koleksiyon, çağdaş sanat müzayedesi ve sergilerde yer aldı. 2010’da rekor fiyata satılan fotoğrafının tüm geliri ile Konya Ereğlisi’nde yüz kız öğrenci için “Baba Beni Okula Gönder Kız Öğrenci Yurdu” yapımına destek oldu. Mayıs 2016’da gelirini bu yurda bağışladığı “Küçük Prens Tenimde” adlı fotoğraf kitabı, İnkılâp Yayınevi’nden çıktı. Bir proje kitabı olan bu eser aynı zamanda içeriği ile bir ilkti ve sonrasında dünyada birçok “Küçük Prens Koleksiyoneri”ne ilham verdi. Aynı yıl Ekim 2016’da Küçük Prens çevirisi Sola Yayınları’ndan çıktı. Bu kitap, Türkiye’de yayımlanmış ilk ve tek farklı illüstrasyonu, çift kapağı ve en yalın çevirisiyle bir ilk olmuştur. Ekim 2019’da yine Sola Yayınları’ndan Salai adlı Türkçe & İngilizce aforizma kitabı ve İnkilap Yayınları’ndan Dil Öğreten Hikâyeler kitabı yayımlanmıştır.
Mey, yoğun seyahatleri dışında yılın belli aylarında Floransa’da yaşamaktadır. Mitoloji, ikonografi ve sembol uzmanı olan sanatçı aynı zamanda Maltepe Üniversitesi Konservatuvarı’nda öğretim görevlisi olarak Büyük Besteciler ve Başyapıtları ile Sanat Tarihi dersleri vermektedir. Yine aynı üniversitede, “Sinema” dalında doktora yapmaktadır. Sanatçı, çok dilde yazdığı öykü kitaplarıyla, dil öğrenenlere yardımcı olmayı amaçlamıştır.
edebiyathaber.net (25 Mart 2023)