Stefan Zweig’dan “Karmaşık Duygular”

Ocak 22, 2020

Stefan Zweig’dan “Karmaşık Duygular”

Stefan Zweig’ın “Karmaşık Duygular” adlı kitabı, Regaip Minareci çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Yüreğin hissedip aklın reddettiği duygular, usul usul uyanıp beklenmedik tutkulara dönüşen arzular, Stefan Zweig’ın karakterlerinin iç dünyalarına ışık tutar. Duygusal çalkantılarda boğulan kahramanlar, Zweig’ın benzersiz tasvirlerinde can bulurlar.  Shakespeare uzmanı karizmatik edebiyat profesörü ile öğrencisi arasında filizlenen yakınlaşmaya eğilen Karmaşık Duygular, bu açıdan ele alındığında Zweig’ın eserleri arasında özel bir yer tutar. İkili arasında kurulan bağ, taraflar açısından duygusal sarsıntıya yol açarken profesörün hayatındaki temel gerçeği de açığa çıkarır.

#aşk #tutku #erotizm #bastırılankimlikler #eşcinsellik

Bu kitaba ilgi duyanlar için ek öneriler: Dino Buzzati: Bir Aşk; Yukio Mişima: Bir Maskenin İtirafları; Giuseppe Tomasi di Lampedusa: Siren; Zelda Fitzgerald: Son Valsi Bana Sakla; Milan Kundera: Ölümsüzlük.

STEFAN ZWEIG, 1881’de Viyana’da doğdu. Avusturya, Fransa ve Alman­ya’da öğrenim gördü. Savaş karşıtı kişiliğiyle dikkat çekti. 1919-1934 yılları arasında Salzburg’da yaşadı, Nazilerin baskısı yüzünden Salzburg’u terk etmek zorunda kaldı. 1938’de İngiltere’ye, 1939’da New York’a gitti, birkaç ay sonra da Brezilya’ya yerleşti. Önceleri Verlaine, Baudelaire ve Verhaeren çevirileriyle tanındı, ilk şiirlerini ise 1901’de yayımladı. Çok sayıda deneme, öykü, uzun öykünün yanı sıra büyük bir ustalıkla kaleme aldığı yaşamöyküleriyle de ünlüdür. Psikolojiye ve Freud’un öğretisine duyduğu yoğun ilgi, Zweig’ın derin karakter incelemelerinde ifade bulur. Özellikle tarihsel karakterler üzerine yazdığı yorumlar ve yaşamöyküleri, psikolojik çözümlemeler bakımından son derece zengindir. Zweig, Avrupa’nın içine düştüğü siyasi duruma dayanamayarak 1942’de Brezilya’da karısıyla birlikte intihar etti.

REGAİP MİNARECİ, 1955’te İstanbul’da doğdu.Münih’te geçen lise ve üniversite yıllarının ardından 1977’de Hürriyet Grubu’nda çevirmen olarak çalışma hayatına atıldı. Hürriyet Dergi Grubu, Milliyet Dergi Grubu, Güneş, Tercüman ve Doğan Kitap’ta editör, yazıişleri müdürü, yayın yönetmeni ve yayın koordinatörü olarak uzun yıllar idari görevlerde bulundu. Önceleri gazeteciliğin yanı sıra sürdürdüğü edebiyat çevirmenliğine artık tam zamanlı olarak devam ediyor.

edebiyathaber.net (22 Ocak 2020)

Yorum yapın