Fransız direniş hareketinin yazarlarından olan ve 2010 yılında kaleme aldığı Öfkelenin ile dünya çapında protestoların fitilini ateşleyen Stephane Hessel, 95 yaşında hayata gözlerini yumdu.
Fransız AFP haber ajansına konuşan eşi Christiane Hessel-Chabry, Hessel’in gece saatlerinde hayatını kaybettiğini söyledi.
Almanya doğumlu Hessel, İkinci Dünya Savaşı sırasında Fransa’daki eylemlerinden dolayı Naziler tarafından toplama kampına hapsedilmişti.
Öfkelenin’de Hessel, modern dünyanın getirdiği haksızlıklara karşı yeni bir “direniş hareketinin” geliştirilmesi gerektiğini söylüyordu.
Hessel, zenginlik ve fakirlik arasında açılan uçuruma, Fransa’nın yasadışı göçmenlere karşı tavrına ve çevreye verilen zarara çok öfkeli olduğunu dile getirmekteydi.
İspanyol basını, ülkedeki Indignados (Öfkeliler) protestosunun Hessel’in manifestosundan esinlendiğini öne sürüyordu.
Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Hessel’in ölümünden “derin üzüntü” duyduğunu söyledi: “Hayatı boyunca haksızlıklara karşı öfkesini sergiledi. Hayatı sonlanırken bize son bir ders verdi: haksızlıkları kabul etmemeliyiz.”
Birlemiş Milletler İnsan Hakları Konseyi başkanı Remigiusz Henczel ise “İnsan hakları alanında Hessel’in yeri muazzamdı. Hayatı çalışmalarımıza yön vermeye devam edecek.” dedi.
İkinci Dünya Savaşı’ndan sağ kurtulduktan sonra Hessel Birlemiş Milletler’de Fransız bir diplomat olarak çalışmış; İnsan Hakları Bildirgesi’nin hazırlanmasında görev almıştı.
İsrail’in politikalarını şiddetle eleştiren Hessel, Fransa’da da yasadışı göçmenlerin ve mazlum halkların haklarını savunmaktaydı.
2011 yılında RTL televizyon kanalına konuşan Hessel, ölüm konusundaki düşüncelerini şöyle açıklamıştı: “Ölümü tatmayı iple çekiyorum. Ölümün tadına varılmalı. Ben de kendiminkinin tadına varacağım. Ama bu sırada, daha o vakit gelmediğinden, buradaki zamanımı bir iki mesaj göndermeye harcıyorum.”
BBC Türkçe (28 Şubat 2013)