Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu
1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Çok özel bir sebebim yok. Çocukluğum ve ilkokul dönemim masal dinleyerek geçti. Masal ve dinlemek! Bunlar ayrı ayrı önemliydi benim için. Belki de bu yüzden ilk yazma çalışmalarım masallar ve radyo oyunlarıydı. Masal çocuk edebiyatı içinde görüldüğü için ben de çocuklar için yazmaya başladım… Sonra da büyüyemedim.
2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Ben ilk çocuk kitabımı ortaokul birinci sınıfta okuyabildim. Benim köyüme ders kitaplarının dışında bir kitap gelmiyordu çünkü. Ortaokula başlamak için ilçemiz Beyşehir’e gittiğimde, bir öğretmenim derste halk kütüphanesinden söz etti. Yerini tarif etti. Gittim, kütüphaneye. Baktım üç duvarı kitapla dolu bir salon. Bu kadar çok kitabı ilk kez bir arada görüyordum. Bakakalmışım… Şaşkınlığım kütüphane memurunun dikkatini çekmiş ki, biraz sonra yanıma geldi, “Çocuğum, sen hangi kitabı istiyorsun,” dedi. Bu kadar çok kitabın içinde ben hangi kitabın adını vereyim? Susmaya devam ettim. Bunun üzerine bana türleri saydı:
“Roman mı, öykü mü, masal mı istiyorsun?” diye sordu. Saydığı türler içinde bana en yakın gelen masaldı. İlkokul dönemimde kitap okumamıştım ama masal dinleyerek büyümüştüm. Büyüklerimize, özellikle kış geceleri hep masal anlattırırdık.
“Masal,” dedim.
Memur, kütüphanenin bir köşesini işaret ederek,
“Masal kitapları orada; git, bak, seç bir tane,” dedi.
O köşeye gittim. Kitaplara dokunmaya çekindiğim için, yarım metre geride durup, sırtlarından adlarını okumaya başladım. Bir tanesinin adı daha çok dikkatimi çekti. Alıp okuduğum ilk kitap da o oldu. O kitap,1001 Gece Masalları idi! Zevkle okudum ama hemen sonrasında kütüphanede Reşat Nuri Güntekin’in kitaplarını görünce onları okumaya başladım. Roman ve öykülerini arka arkaya okudum. Beni ve dilimi asıl etkileyen Reşat Nuri oldu. Reşat Nuri’yi nereden tanıyordum? İlkokul 4. Sınıf Türkçe kitabında bir öyküsü vardı, adı Kirazlar. Beni çok etkilemişti. İlkokul Türkçe kitabından tanıdığım üç yazar bir de şair vardı. Yazarlar, Reşat Nuri’yi söyledim, diğer ikisi: Kaşağı öyküsüyle Ömer Seyfettin, Eskici öyküsüyle Refik Halit Karay. Şair ise, Kır Şarkısı şiiriyle Behçet Necatigil’di.
3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Çook… Söz gelimi, Gianni Rodari’nin Masal İçinde Masal; Ferenc Molnar’ın Pal Sokağı Çocukları, Exupery’nin Küçük Prens, Gorki’nin Danko’nun Yüreği, Vedat Dalokay’ın Kolo, Pedro Manas’ın Ö.T.E.K.İ, Lane Smith’in Bu Bir Kitap’ını ve Janoscch’ın kitaplarını ve daha bir çok kitabı ben yazmak isterdim.
4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
En son okuduğum çocuk kitabı Dominique Demers’in Yeni Öğretmen’i… Eğitim dünyasını, Öğretmen-öğrenci ilişkisini hem eleştirel hem de oldukça yaratıcı bir biçimde öyküleştirerek anlatmayı başaran güzel bir kitap. İlginç karakterleri ve meraklandırıcı kurgusuyla kendini okutturmayı başarıyor.
edebiyathaber.net (29 Mayıs 2019)