Ta-Nehisi Coates’in ödüllü kitabı “Dünyayla Benim Aramda”, Suzan Umman çevirisiyle Monokl Yayınları tarafından yayımlandı.
Arka kapaktan:
“Bilmeni istediğim şey şu: Amerika’da siyahi bedeni imha etmek gelenekseldir –mirastır. İnsanın ülkesinin özündeki ‘aşağı’ olduğunu anlaması gerçekten korkunç bir şey. Sen ve ben, oğlum, o ‘aşağı’yız. Bu 1776’da doğruydu. Bugün de doğru. Sen olmazsan onlar olamaz ve seni kırma hakkı olmazsa dağdan düşmek, tanrısallıklarını kaybetmek ve Amerikan Rüyası’ndan çıkmak zorundadırlar. Ve bu durumda şehir dışındaki yerleşim yerlerini insan kemikleri dışında bir şeyin üzerine nasıl inşa edeceklerini, hapishanelerini insan ağılları yerine başka bir şeye nasıl çevireceklerini, yamyamlıktan bağımsız bir demokrasiyi nasıl kuracaklarını bulmak zorundadırlar…
Mücadele senin adında, Samori –sen adını, siyahi bedenine sahip olma hakkı için Fransız sömürgecilerle mücadele eden Samori Ture’den aldın. Bizler, Derrick Bell’in bir sefer yazdığı gibi, ‘kuyunun dibindeki yüzleriz.’ Ama burada, dipte, gerçek anlamıyla bir bilgelik var ve hayatımdaki iyi şeylerin birçoğu ona dayanıyor. Ve buradaki hayatım gelip sana dayanıyor…”
Ta Nehisi Coates
“Dünyayla Benim Aramda, sizi uyandırmayı amaçlayan bir kitap… Körlüğe karşı bir uyarı.” The Guardian
“Mutlaka okumalısınız.” Toni Morrison
“Siyahi erkek, kadın ve çocukların bedenlerinin söz konusu edildiği, Amerika’daki ırklar hakkında bir deneme olan Coates’ın gerçekten şaşırtıcı bu eseri bulunması zor bir güçle sizi yavaş yavaş kavrıyor ve her bir kelimeyi okumaya teşvik ediyor. Bu kitap, çağımızın bir klasiği olarak anılacak.” Publishers Weekly
“Coates’ın, bu kitaptaki ve başka yerlerdeki başarısı, yazarın şeffaflığı ve doğuştan gelen vakarından, kendisine ve diğerlerine duyduğu saygıdan kaynaklanıyor. Beyaz okuyuculara vaaz vermeyi veya onları küçümsemeyi ya da kabul edilmek için yalvarmayı reddediyor: Neden güzel güzel geçinip gidemediğimizi merak etmiyor. Devlet politikalarının geçinmeyi neredeyse imkânsız kıldığını ifşa ediyor.” The Boston Globe
“Bir neslin uyanış anına ilişkin elzem bir kitap.” The New Yorker
edebiyathaber.net (28 Kasım 2016)