James C. Scott’ın “Tahıla Karşı: İlk Devletlerin Derin Tarihi” adlı kitabı, Akın Emre Pilgir çevirisiyle Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Koç Üniversitesi Yayınları (KÜY) tarafından tarih kategorisinde yayınlanan, “Tahıla Karşı: İlk Devletlerin Derin Tarihi” adlı kitap, okurların anaakım tarih anlatısıyla yüzleşmesini sağlıyor. Uygarlığın gerçek tarihini araştıran kitap, Yale Üniversitesi Antropoloji Profesörü James C. Scott tarafından kaleme alındı, Akın Emre Pilgir tarafından Türkçeye kazandırıldı.
James C. Scott, “Tahıla Karşı: İlk Devletlerin Derin Tarihi” adlı kitabıyla, uygarlık tarihinin kitaplardaki gibi mi yoksa kendini “uygar” görenlerin kendileri hakkında yazdıklarını okuyarak mı geçirildiğini sorguluyor.
İlk devletlerin tarihinin ele alındığı kitapta, yazar, “Neolitik devrim insanlığın tarihindeki en büyük atılım mıydı, yoksa esasen çoğunluğun azınlığa hükmetmesinin vesilesi mi olmuştu?”, “Uygarlık Mısır’ın, Yunan’ın, Roma’nın ve diğer parıltılı egemenliklerin uç uca eklenmiş hali mi, yoksa asıl insanlık binlerce yıl bu anlatının dışında mı yaşadı?” sorularına yanıt arıyor.
James C. Scott, “‘Barbar’ olarak adlandırılan kavimler insanlıktan nasibini almamış uygarlık düşmanları mıydı, yoksa tarımsal üreticinin ürün fazlasına el koymak için devletle yarışan bir ‘gölge devlet’ miydiler?”, “Tahıla dayalı beslenme ve kentlere toplanmış nüfus, mümkün olan en iyi yaşantı biçimi miydi, yoksa egemenler açısından en uygun olan bu muydu?” sorularıyla ise okuyucunun anaakım tarih anlatısıyla yüzleşmesini sağlıyor.
edebiyathaber.net (5 Eylül 2019)