Ruken Ataman’ın yazdığı “Tanpınar Bana Ne Dedi?” ve “Shakespeare Bana Ne Dedi?” Nora Kitap etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Türk ve İngiliz edebiyatının önde gelen yazar ve eserlerinden oluşan bir seçkiyi kendine has yorumuyla aktaran Ruken Ataman iki kitapla birden edebiyatseverlerin karşısında. Edebiyat alanında dünya ve Türkiye’den nitelikli eserler yayınlayan Nora Kitap’tan çıkan Tanpınar Bana Ne Dedi? ve Shakespeare Bana Ne Dedi? okuma yolculuğuna yeni başlayan ve bir okuma haritasının peşinde olan kitapseverlerin de keyifle takip edecekleri bir yol gösterici niteliğinde…
Ruken Ataman’ın Shakespeare Bana Ne Dedi? adlı eseri, yazarın İngiliz edebiyatının tanınmış metinleriyle ilgili değinilerinden oluşuyor. Ataman, cesur bir yönelimle “okuma notları”nın sınırlarını aşarak ele aldığı kitapların kendi yaşamına dokunan yanlarını öne çıkarıyor. Okuru zengin anekdotlar ve ince göndermelerle kuvvetli ve şenlikli bir okumaya çağırıyor.
Shakespeare’le başlayan macera; Dickens’a da uğruyor, Tolkien’e de. Ruken Ataman’ın edebiyat görgüsünden beslenen incelemeleri ele aldığı kitapları, okuyanlara yeni bakış açıları kazandırırken henüz bu kitapları tanımayanlara da birer kılavuz sunuyor. Ercan Kesal’ın “Açıl Susam Açıl” çağrısıyla başlayan kitap, nitelikli inceleme deneyimine yeni bir soluk getiriyor.
Tanpınar Bana Ne Dedi? ise Ruken Ataman’ın edebiyat ve yaşam imbiğinden süzülmüş değerlendirme metinlerinden oluşuyor. Ataman’ın metinlerini benzerlerinden ayıran özelliklerin başında öznellikten beslenen incelikli göndermeler geliyor. Yazar ele aldığı romanları incelerken bu eserlerin toplumsal temsillerine de önem veriyor. Böylelikle yazar-eser-okur-toplum bakışını sağlıyor.
Tanpınar Bana Ne Dedi? güleryüzlü bir edebiyat yolculuğu vaat ediyor. Tanpınar’la başlayan yolculuk; Yaşar Kemal, Sabahattin Ali, Orhan Kemal gibi doruklara uğrayarak Latife Tekin, Murathan Mungan ve İhsan Oktay Anar gibi “yaşayan efsane”lerle sona eriyor. Ruken Ataman’ın edebiyat birikimi ve zengin dilinden beslenen kitapele alınan metinleri okuyanlara yeni bakış açıları kazandırmakla kalmıyor, okumayanları da edebiyat sofrasına davet ediyor.
Serinin bir sonraki kitabının ise Rus edebiyatı seçkisinden oluşacağının müjdesinin şimdiden verelim.
Ercan Kesal’ın kitapla ilgili yorumu:
“Edebiyat gerçekliği yorumlarken, yeniden keşfederken onu tanımamıza yardım eder. Gerçekliği tanımak, onu değiştirmeye başlamak için gereken ilk adımdır,” der Galeano. Edebiyatın verdiği cesaret, başka bir gerçeklik mümkün değilmiş gibi dayatılan ve giderek alıştırıldığımız, “despotik düzene ve onun kurumlarına karşı bir itiraza dönüşebilir.’’ Bu da yalnız olmadığımızı ve yeryüzü sofrasının ayrılmaz bir parçası olduğumuz gerçeğini öğretir. Kitaplar bunun farkında olmak ve bu utanca ortak olma ayıbından kurtulmakla ilgili yolculuk demektir.
Ruken Ataman’ın Tanpınar Bana Ne Dedi? ve Shakespeare Bana Ne Dedi? kitapları bu yolculuğa iyi bir başlangıçtır, hadi koyulalım!
Ercan Kesal
edebiyathaber.net (11 Mayıs 2021)