Dominique Baudis’in tarihi romanı Cebelitarık Aşıkları, çılgın imparatorları, gözünü büyük kıtalara dikmiş komutanları, dünya haritasını yeniden çizen savaşları, entrikaları ve iki insan arasındaki, tarihe yön verecek kadar tutkulu aşkı anlatıyor…
Dominique Baudis’in çılgın imparatorları, gözünü büyük kıtalara dikmiş komutanları, dünya haritasını yeniden çizen savaşları ve tarihe yön verecek kadar tutkulu bir aşkı anlattığı tarihi romanı “Cebelitarık Aşıkları” Gönül Akerman çevirisiyle Can Yayınları’ndan çıktı.
Tarih kitaplarının gizlediği gerçekler
Bazı fetihler, tarih kitaplarında anlatılanlardan ibaret değildi. Bir kadına duyulan aşk, şehirlerin ve denizlerin kaderini çizerdi, aşık Tarık’ın ismini atlaslara yazdığı gibi!
Efsanevi Arap komutan Tarık Bin Ziyad, Hispania’ya çıkıp gemilerini yaktıktansonra ordusuna “Arkamızda deniz, önümüzde düşman! Ya zafere ya cennete!” diye haykırır . Ancak tarihin en büyük zaferlerinden birine yol gösteren bu haykırışa gizlenmiş bambaşka bir öykü daha vardır.
VIII. yüzyılın şafağında Bizans İmparatoru II. İustinianos Konstantinopolis’i Arap istilasından korumak için, danışmanı Angelos’la bir plan yapar: Arap ordularını Herkül Sütunları arasındaki boğazdan geçirip Hispania’ya (İber Yarımadası) yönlendirmek, böylece Konstantinopolis üzerine yürümelerini önlemek. Angelos’un bu uğurda çevirmediği entrika kalmaz, ama hepsinden önemlisi Tarık bin Ziyad ile Berberi Florinda arasındaki aşktır!
Florinda, Arapların baş belası saydıkları Carvaların kraliçesi Kahine’nin kızıdır. Kimilerine göre annesi gibi şehvetli bir cadı, kimilerine göre ülkesi için kendini feda eden bir azize, kimilerine göreyse iflah olmaz bir aşıktır. Bu aşk İspanya’nın fethinde önemli bir rol oynar ve o dönemden itibaren Herkül Sütunları Boğazı, Tarık bin Ziyad’a atfen Cebelitarık Boğazı adını alır.
Deve sırtlarında yolculuklar, uzun gemi seferleri, şan şeref uğruna her şeyi göze alan erkekler, ünlü kraliçe Kâhine’nin kızı olan, vahşi bir cazibeye sahip büyücü Florinda gibi kadınlar, posta güvercinleri ve Bizans’ın debdebeli hayatı! Hepsi birleşerek, büyülü bir dünyanın kapısını aralayan bu hikâyeye tarihi bir destan lezzeti katıyor. Cebelitarık Aşıkları, çılgın imparatorları, gözünü büyük kıtalara dikmiş komutanları, dünya haritasını yeniden çizen savaşları, entrikaları ve iki insan arasındaki, tarihe yön verecek kadar tutkulu aşkı anlatıyor…
Dominique Baudis kimdir?
1947 yılında Paris’te doğdu. Gazeteci, yazar ve politikacı. Üniversitede siyasi bilimler dalında eğitim aldı. Mesleki kariyerine, 1971 yılında gittiği Lübnan’da, Beyrut Radyo ve Televizyonu’nda çalışmaya başladı. 1983 yılında Toulouse belediye başkanı seçilinceye kadar, çeşitli basın kuruluşlarında gazetecilik ve haber sunuculuğu yaptı. Avrupa Parlamentosu’nda milletvekilliği yaptı, Fransa’da çeşitli siyasi görevlerde bulundu. 2000 yılında gazeteciliğe geri döndü, kısa bir süreliğine Le Figaro gazetesinin yayın yönetmenliği görevini üstlendi. 2007-2011 yılları arasında Arap Dünyası Enstitüsü’nün başkanlığını yürüttü. 2010 yılında kaleme aldığı Cebelitarık Aşıkları isimli romanıyla, saygın bir edebiyat ödülü olan Prix Méditerranée’ye (Akdeniz ödülü) layık görüldü.
Kaynak: edebiyathaber.net (22 Mart 2012)