Tarihçi Cemal Kafadar’ın “Aslanlarla Ceylanlar Üzerine” konuşması Ocak’ta Arter’de

Aralık 27, 2024

Tarihçi Cemal Kafadar’ın “Aslanlarla Ceylanlar Üzerine” konuşması Ocak’ta Arter’de

Osmanlı tarihçisi, araştırmacı, akademisyen ve yazar Cemal Kafadar, Yasemin Özcan’ın Arter’de devam eden Islak Zemin başlıklı kişisel sergisindeki belli eserleri odağına alan bir konuşma gerçekleştirecek. “Aslanlarla Ceylanlar Üzerine” başlıklı konuşma, 4 Ocak’ta Sevgi Gönül Oditoryumu’nda ücretsiz olarak düzenlenecek. Bir üretim yöntemi olarak metin kullanımına odaklanan “Çağdaş Sanatta Üretim Yöntemleri: Yasemin Özcan Eşliğinde Filizlenen Karakterler” başlıklı atölye çalışması ise 18 Ocak’ta düzenlenecek.

“ASLANLARLA CEYLANLAR ÜZERİNE”

Arter, Yasemin Özcan’ın Islak Zemin başlıklı kişisel sergisinde yer alan, sanatçının Alevi-Bektaşi geleneğine referansla ürettiği Köşeler (2022), Kıymetini Bilene (2003) ve Kaygulu Abdal Çıkmazı (2016) isimli eserleri bağlamında bir konuşma gerçekleştirmek üzere Osmanlı tarihçisi, araştırmacı, akademisyen ve yazar Cemal Kafadar’ı ağırlayacak. Herkesin katılımına açık ve ücretsiz olarak düzenlenen “Aslanlarla Ceylanlar Üzerine” başlıklı konuşma, 4 Ocak 2025 Cumartesi günü saat 17:00’de Sevgi Gönül Oditoryumu’nda gerçekleşecek.

Cemal Kafadar konuşmasında Özcan’ın ailesinden devraldığı Alevi geleneğini ele alarak kıymet bilme, yas tutma, iz bırakma ve doğadaki döngüsel süreçleri kabul etme gibi konulara değinecek. Kafadar, sanatçının bu bağlamda ürettiği ve geçmiş sergilerinde izleyicilerle buluşan Kolon (2005) ve Aslanlarla Ceylanların Kucağında (2016) adlı eserlerine de değinerek, bu geleneklerin sosyokültürel tarihine dair uzun yıllara yayılan kendi çalışmaları ile eserler arasında kurduğu ilişkiyi aktaracak.

“ÇAĞDAŞ SANATTA ÜRETİM YÖNTEMLERİ: YASEMİN ÖZCAN EŞLİĞİNDE FİLİZLENEN KARAKTERLER”

Arter’in “Çağdaş Sanatta Üretim Yöntemleri” başlıklı atölye serisinin üçüncüsü, Yasemin Özcan yürütücülüğünde 18 Ocak 2025 Cumartesi günü saat 14:00’te gerçekleşecek. Her bölümünde başka bir sanatçının farklı bir mecrayı katılımcıların deneyimine açması hedeflenen bu atölye çalışmasında Özcan, yaklaşık otuz yıla yayılan kavramsal sanat pratiğinde bir üretim yöntemi olarak metin kullanımına odaklanacak.

Sanatçının pratiğine dair kısa bir sohbetin ardından katılımcılar atölye için hazırlanan arşivden bir karakter seçip bu karakterin kendilerine hissettirdikleri üzerine düşünecekler. Seçtikleri karakterin ismi, mesleği ve kişilik özelliklerine dair ihtimalleri tartışarak onu canlandıracak, başka bir ifadeyle “filizlendirecekler”. Bu tartışmadan yola çıkarak karakterlerine dair kısa bir metin kaleme alan katılımcılar, daha sonra bu metni grupla paylaşacaklar.

edebiyathaber.net (27 Aralık 2024)

Yorum yapın