Birkaç yıldır ciddi anlamda kişisel gelişim üzerine kafa yormaktayım. Belli bir mesafe kat etmişken Timaş Yayınları’nın iki ay önce yayınladığı Mark Freeman’ın Taş Olsa Çatlar adlı eserini okuma fırsatı yakaladım. Aslında ruh sağlığınızla ilgili bazı pürüzlerin varlığından şüpheleniyorsanız ya da yaşantınızın içinde siz de kendinizi koşsanız da bir yere vardırmayan bir sisteme hapsedilmiş gibi hissediyorsanız, gözlerinizi bu kitap üzerinde gezdirmeye başlayabilirsiniz. Farklı dönemlerde insanların bana ya da farklı kişilere ve elbette uzmanlara hem kişisel gelişimlerini destekleyecek hem de dil anlamında okuru çok yormayacak kitap danıştığı oluyor. Zannediyorum ki, artık ilk olarak hangi kitapla başlayabileceklerini biliyorum: Taş Olsa Çatlar…
Bazen nereden başlayacağınızı bilemeyebilirsiniz. Bu, fazla stresten yorgun düşmüş ve durumu fark ettiğiniz bir an olabilir. Farklı bir şekilde daima evden çıkarken anahtarınızı ve cüzdanınızı kontrol etme bağımlılığı ya da tamamen olumsuz anlarda kötü senaryo üretme yeteneğinizle tüm yaratıcılık ödüllerini toplayacağınız hissi olarak da ortaya çıkabilir. Bu gibi bazı durumların sizi zedelediğini, ruh sağlığınızı etkilediğini düşünüyorsanız ya da daha ileri bir adım atarak profesyonel bir destek almaya ve çıkış noktaları ararken kendinizi gevşetme yollarına başladıysanız, kitap rafınızda Mark Freeman da bulunmalı. İnsanların daha iyi bir ruh sağlığına sahip olması için adım adım bir rehber hazırladığını söyleyen Freeman, gerçekten de insan olarak kendimizi doğadaki diğer canlılardan ayıran özelliklerimizi egoya değmeden fark etmemizi ve kendimize zarar vermeden kişisel gelişim yolunda nasıl adımlar atabileceğimizi oldukça sade, akıcı ve samimi bir dil ile ortaya koyuyor.
Neden zaten bunalmış bir ruh halindeyken Freeman’ın tavsiyelerini okuyayım ki? Aslında, halihazırda ruhu içindeki şartlardan sıkılmış ve kendisine hizmet etmeyen bir tempoda oradan oraya sürüklenen bir beden içinde sıkışmış biriyseniz bu soruyu sormakta haklısınız. Taş Olsa Çatlar içerisinde daha çok ders veren öğretilerin aksine son derece samimi bir anlatım bulabilirsiniz. Belli başlı ve yaygın problemlerin aslında size özel değil de dünyadaki birçok insana ait ortak bir durum olduğunu, basit metotlarla bunların aşılabilir olduğunu ve ruh sağlığınızı korumak ve gerekiyorsa iyileştirmek noktasında neler yapmanız gerektiğine dair tavsiyeler buldukça, bu okuma sizin için bir zevke dönüşebilir. Hatta bir çırpıda olmasa bile bu kitabı bir başucu kitabı olarak bulundurabilir ve kendinizi iyi hissetmediğinizde ya da tam tersine bunalıp da bu ruh halini dönüştürmek istediğinizde kitaba başvurabilirsiniz. Mark Freeman, bu kitabı aslında kendi tecrübelerinden ve kişisel dönüşümlerinden yola çıkarak hazırlamış. Bu nedenle birtakım ruhsal bunalımları bizzat deneyimlemiş ve aşmış birinin dilinden alternatifli ve mantığa uygun yöntemleri örnekler üzerinden aydınlatarak kavramak keyifli ve faydalı olacaktır.
Kitapta neler var ve bittiğinde ruh sağlığım değişmiş olacak mı? Kişisel gelişim kitaplarını okumaktan ya da özüyle yüzleşmekten kaçan biriyseniz bu soruyu da sorabilirsiniz. Elbette bu kitap malesef sihirli bir asa değil. Aksine, sizin kavrayışlarınızla hayatınıza yön verebilecek bir kitap olduğundan bir şeyleri tamamen negatife dönüştürme etkisi olmadığı gibi, uygulamaları yapmadığınız ve kulak arkası ettiğiniz sürece de olumlu etkisinden de bahsedilemeyecektir. Bu nedenle endişe etmenize gerek yok. Kitapta, belirli seviyeleri takip ederek kümülatif olarak ilerleyen ve adım adım size iyi gelecek yol haritaları bulacaksınız. Her adımın peşinden gelen ve anlatıyı pekiştireceğiniz gibi kavramanızı ve farkındalığınızı da yüksek bir noktada kesiştirecek egzersizler yapma imkânınız olacak. Bu anlamda, Taş Olsa Çatlar’ı okurken birçok kişisel gelişim kitabı ve yöntemi için temel sayılabilen çalışmalar yapmak aslında başta da bahsettiğim üzere sizin için güzel bir fırsat olabilir. Gerçekten de sayfalar birbirini kovalarken yüzyıllardır insanların bu dünyada kendilerini bedenen ve ruhen dengede tutmak için uyguladıkları bazı temel metot ve düşünce sistemlerini keşfedeceksiniz. Temel basamakları içselleştirip uygulama noktasına geçtiğinizde eğer siz de değişmek istiyorsanız, ruhen daha olumlu ve ne yapmak istediğini bilen, yola nasıl çıkacağı konusunda fikri olan birine dönüşmeniz bu kitapla mucize değil, kendinize bir hediye olacaktır.
edebiyathaber.net (23 Aralık 2019)