Bu yılın “Tekin Sönmez Dil ve Edebiyat Ödülleri” Cengiz Gündoğdu, Turgay Fişekçi ve Tarık Günersel’e verildi.
11 Kasım günü TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı, Kınalıada Salonu’nda düzenlenen törende tanınmış yazar, edebiyat felsefesi konusunda eleştirmen, deneme yazarı Cengiz Gündoğdu’ya “Dil, Eleştiri, Deneme Ödülü verildi.
Sözcükler Dergisi ile dergi yönetmeni olan ozan, yazar Turgay Fişekçi’ye “Dil, Edebiyat Ödülü” ve “Edebiyat, tiyatro ve opera alanlarındaki verimleri nedeniyle” Tarık Günersel’e “Dil, Sahne Sanatları Ödülü” verildi.
Ödül törenindeki açış konuşmasında Tekin Sönmez, edebiyatımızın, yazınsal metinlerimizin evrensel düzeyde yol alması bağlamında Dil Devrimi öncülüğünde Cumhuriyet’in kuruluşu ile Türkçeye uygun abeceye geçişin önemini vurguladı.
Eleştirmen, Deneme yazarı Cengiz Gündoğdu esprili konuşmasında ödüllere karşı olduğunu, fakat Tekin Sönmez’den bu ödülü, vaktiyle annesinin haksızlıklara karşı dileği bağlamında kabul ettiğini söyledi. İsteği üzerine söz alan Berrin Taş, Gündoğdu’nun sözünü sakınmayan bir eleştirmen olduğunu vurguladı.
Tekin Sönmez’e teşekkür eden Tarık Günersel Cengiz Gündoğdu ve Turgay Fişekçi ile ‘ödüldaş’ olmaktan kıvanç duyduğunu belirtti; ‘Deli’ Paşa: Ahmed Vefik adlı yeni piyesi ile besteci Selman Ada için yazdığı Palto(Gogol) ile Kader Planlayanlar adlı librettolara değindi.
Öncelikle ozanlığı ve sonra da Sözcükler dergisi yönetmenliği için ödül alan Turgay Fişekçi dergiciliği de iyi bilen Tekin Sönmez’in halden anladığını vurguladı.
Törene PEN Yazarlar Derneği İkinci Başkanı Halil İbrahim Özcan, Prof. Dr. Veysel Batmaz, eleştirmen Beyazıt Kahraman, yazar Ceyhun Balcı, edebiyat hayatımızı fotolarla belgeleyegelen Kadir İncesu, akademisyen Ahmet Tığlı, yazar Muhsine Arda ve yurdun çeşitli yörelerinden davetliler katıldı.
TÜYAP’ta Tekin Sönmez’e 1970-80 yıllarında yayımladığı ve yönettiği üç ayrı yayın organı: Yansıma dergisi, haftalık Yansıma Gazetesive Sanat ve Toplumadlı üç aylık dergi bağlamında Tekin Sönmez’e gönderilen binlerce mektuptan bir seçki de sergileniyor; sunum tasarımını Sadık Karamustafa’nın yaptığı serginin küratörü Cemran Anıl Öder.
Fotoğraf: Kadir İncesu
edebiyathaber.net (14 Kasım 2018)