Sir Arthur Conan Doyle’un kısa öykülerinden oluşan Tekinsiz Hikâyeler Esra Birkan’ın çevirisiyle Can Yayınları’nca yayımlandı.
Kitap, hayranlıkla ama aynı zamanda içiniz ürpererek okuyacağınız hikâyeleri biraraya getiriyor.
“‘Karanlık da öyle korkunç bir şey ki. Bir keresinde öylesine bir deneme yapmıştım. Bir deneyelim mi?’ Fenerin üzerine eğilmesiyle görünmez bir el Kennedy’nin her iki gözünü de sıkıca kapatmış gibi oldu. Böyle bir karanlığın nasıl bir şey olduğunu daha önce hiç yaşamamıştı. Karanlık üzerine yükleniyor ve onu boğuyordu sanki. Kaskatı bir engel gibiydi, vücudunu hareket etmekten alıkoyuyordu. Ellerini öne doğru uzatıp karanlığı iterek kendisinden uzaklaştırmak istedi.”
Dünyanın en ünlü dedektifi Sherlock Holmes’u yaratan Sir Arthur Conan Doyle’un, aynı tadı veren kısa öyküleri, Mısır’ın gizemlerinden Kutup Denizi’nin hayaletler ülkesindeki yalnızlığa ve hüzne, insanı dehşetle titreten intikam yöntemlerinden eşi görülmemiş canavarlara kadar pek çok “yeni dünya”nın kapılarını aralıyor. Okuru alacakaranlık kuşağının gizemlerinin içine çeken ve bunu edebî bir tat katarak yapan Doyle, gerçeklik takıntısını da sürdürüyor. Gerçek mekânlar, öyküleri daha da inanılır kılıyor. Kurmaca olduğunu bilseniz de aklınızda hep “acaba”lar koşuşuyor!
Sir Arthur Conan Doyle, 1859 yılında Edinburg’da doğdu. Gerilim edebiyatının en canlı karakterlerinden dedektif Sherlock Holmes’un yaratıcısıdır. Conan Doyle, Edinburg Üniversitesi’nde tıp eğitimi aldı ve 1891 yılına kadar doktorluk yaptı. İlk yapıtı Kızıl Soruşturma’da ortaya çıkan Holmes’u konu alan öyküleri pek çok kitapta toplandı. Conan Doyle’a Güney Afrika’da sahra hastanesindeki çalışmaları ve Boer Savaşı sırasında gösterdiği yararlılıklar nedeniyle Sir unvanı verildi. Doyle, 1930 yılında öldü. Yazarın Sherlock Holmes dizisinin dışındaki başlıca çalışmaları arasında Kayıp Dünya, Vampir Öyküleri, Ölümcül İklim, Bilinmeyenin Kıyısında gibi kitapları bulunuyor.
edebiyathaber.net (19 Mart 2013)