Adam Alter’ın “Karşı Konulmaz” adlı kitabı Paloma Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Davranışsal bağımlılıkların neden böyle dal budak sardığını, ürün ve uygulama geliştirenlerin insan psikolojisinden nasıl yararlandıklarını ve bize zarar verenleri yenip yardımcı olanlardan nasıl faydalanacağımızı gösteren uyarıcı bir kitap.
Davranışsal bağımlılık çağına hoş geldiniz. E-postalarımız, Instagram’da aldığımız beğeniler ve Facebook paylaşımları konusunda saplantılıyız; dizilerin birkaç bölümünü arka arkaya izliyoruz; üst üste YouTube videoları seyrediyoruz; çalışma saatlerimiz her yıl uzuyor; her gün ortalama üç saatimizi akıllı telefonlarımızla bir şeyler yaparak geçiriyoruz. Yarımız telefonunun kırılmasındansa bir kemiğinin kırılmasını yeğler durumda ve Milenyum çocukları ekran önünde o kadar çok vakit geçiriyorlar ki gerçek, canlı insanlarla etkileşim kurmakta zorlanıyorlar.
New York Üniversitesi’nde psikoloji ve pazarlama alanlarında eğitim veren Adam Alter, devrim yaratan bu kitabında davranışsal bağımlılığın yükselişini inceliyor ve günümüzün ürünlerinin büyük bir kısmının neden karşı konulmaz olduğunu açıklıyor. Bu mucizevi ürünler dünyanın her yerine dağılmış insanlar arasındaki kilometrelerce mesafeyi yok etmelerine rağmen, olağanüstü ve kimi zaman zararlı cazibeleri kazayla oluşmuyor. Bu ürünleri tasarlayan şirketler, neredeyse karşı konulmaz hâle gelene kadar onlar üzerinde ince ayarlamalar yapıyorlar.
Alter, Karşı Konulmaz’da bağımlılık yapıcı ürünlerden birbirimizle iletişim kurma biçimlerimizi iyileştirmek, paramızı harcamak ve biriktirmek ve iş ile oyun arasına sınır çizebilmek için nasıl faydalanabileceğimizi ve bizim esenliğimiz ile çocuklarımızın sağlığı ve mutluluğu üzerindeki zararlı etkilerini nasıl en aza indirebileceğimizi açıklıyor.
“Adam Alter, meselesini kanıtlamak istercesine bağımlılığın artışı hakkında gerçekten bağımlılık yapıcı bir kitap yazmış. Karşı Konulmaz, modern zamanların en sıkıntılı olgularından birinin çok etkileyici ve fazlasıyla ihtiyaç duyulan bir incelemesi.”
Malcolm Gladwell, Davut ve Golyat ile Outliers kitaplarının yazarı
“Biraz önce telefonunuza mı baktınız? Ben de öyle düşünmüştüm. Kullandığımız cihazlar her türlü uyuşturucudan daha fazla bağımlılık yapıcı hâle geldi ve Karşı Konulmaz sayesinde artık nedenini biliyoruz. Teknolojinin bizi nasıl içine çektiğine ve bu çekişe karşı koymak için ne yapabileceğimize güçlü bir bakış.”
Jonah Berger, Contagious kitabının yazarı
“‘Davranış bağımlılığı’ bir kişinin herhangi bir davranışı kendi iradesiyle ‘sonlandırma’ ya da ‘devam ettirme’ tercihini kaybetmesi demek. Tıpkı esrar ya da alkol bağımlılığı gibi, herhangi bir davranışa bağımlı olanlar da o davranışı yapmadan duramıyor. Ekran bağımlılığı işte bu bağımlılıklardan en yaygın olanı. Kimine göre çağımızın vebası… Bu kitapta teşhis var, tedavi için ilk adım bu.”
Prof. Dr. Selçuk R. Şirin, New York Üniversitesi’nde J. K. Javits kürsü profesörü, Yol Ayrımındaki Türkiye ile
Bir Türkiye Hayali kitaplarının yazarı
“Alter çok geniş bir alanı ele alıyor: Sadece slot makineleri ve video oyunları gibi bağımlılık yapıcı en bariz teknolojileri değil sosyal medya, tanışma ve flört etme uygulamaları, çevrimiçi alışveriş ve aşırılığa teşvik eden diğer programların da yer aldığı bütün alanı kapsıyor. İş modeli karşı konulmaz olmaya dayanan her şeyi inceliyor… Zevkli ve aynı zamanda uyarıcı bir kitap.”
The Washington Post
edebiyathaber.net (15 Mart 2018)