Temel Arketip Atölyesi başlıyor

Ekim 9, 2024

Temel Arketip Atölyesi başlıyor

Silvia Arsebük ile Arketip Atölyesi 14 Ekim 2024 Pazartesi günü Sanal Yazı Evi’nde başlıyor.

Bültenden:

Olay örgüsü bir hikayeyi harekete geçirir, mekan hikayenin temelidir ama karakter hikayenin olmazsa olmazıdır. 

Okur hikayeye karakterden girer, onunla kendini özleştirir ve hikayeyi kendine ait kılabilir. 

İnandırıcı karakterler, onları karton karakter olmaktan çıkarıp, komşumuz, arkadaşımız, bir akrabamız ya da sürekli upradığımız cafenin garsonu vb. gibi bildik, tanıdık birine dönüştürdüğümüz zaman oluşmaya başlar. Okur onunla bağ kurar.

Hikaye anlatmaya ilk başladığımızda, karakter yaratırken tanıdık kalıplardan kaçınmak neredeyse imkansızdır. 

Ancak, yazmayı ilerlettikçe, klişe karakterler oluşmaya başlar ve sıradanlaşır.

Derinlikli karakterler yaratmak için, karakterini çok iyi tanıması şarttır. Bunun için de  yazarın önce kendini tanıması, kendi  becerileri kadar zaaflerını bilmesi, kabul etmesi, onlarla halleşmesi, kendini ışığı ve gölgesiyle kabullenebilmesi önemlidir. 

Çoğumuz bu içsel çalışmayı yapmadan karakter yaratmaya çabalıyoruz. Kendi gölgemize, çelişkilerimize, çaresizliğimize bakma cesaretimiz olmadığında, karakterlerimize de derinlikli ve katmanlı kişiliği vermekte zorlanıyoruz. 

Acı çeksinler istemiyoruz. Çünkü biz de acı çekmek istemiyoruz. 

Sonunda da karakterlerimiz bir hikayenin içinde sadece eylemleri ve kendileriyle ilgili bize aktardıkları bilgilerle sınırlı kalabiliyor. Sıkıcı, gerçek olmayan ya da her yerde aynı olan insanları yaratabiliyoruz

Soruyorum !

Karakterinizin nefes alışını, korkusunu, sevincini, öfkesini hissedebiliyor musunuz? Yoksa karakterleriniz size sıradan mı geliyor?

O zaman hoş geldiniz! 

İnsanın kendi gölgesine bakması da Işığını kabul etmesi de zordur. Nereden başlayacağımızı bilemeyiz. Bir yol haritası, bir referans, bir çerçeve ihtiyacı duyarız yol alabilmek için. 

Arketip Atölyesi kendi içimize bakmamız için güçlü bir çalışma. Belli bir şablon üzerinden giderek, kendi katmanlarımıza bakmak kolaylaşacak ve kendimizi tanıdıkça çok boyutlu, derine işlenmiş karakterler yaratmak için önemli bir adım atmış olacağız. 

Bu yüzden sizi bir yolculuğa davet etmek istiyorum. Burada belki bir karakter yaratmayacaksınız ama onu kişilik özelliklerini, gölge ve aydınlık taraflarını bilecek ve kurgunuzu derinleştirerek, boşlukları da doldurabileceksiniz.

Silvia Arsebük ile Arketip Atölyesi 14 Ekim 2024 Pazartesi günü erişime açılıyor. Kayıtlar açık. 

Kayıtları 16 Ekim akşamına kadar açık tutacağız. 

Bu atölyede, her insanda kendini gösteren temel arketipleri inceleyecek ve bunların sizde ve/veya karakterinizde nasıl işlediğini gözlemleyeceksiniz.

Kendi üzerinizden yaptığınız bu çalışmadan aldıklarınız, karakter yaratırken size farklı bir bakış açısı sağlayacaktır. Onları kendiniz kadar iyi tanımanız, ihtiyaçlarını, hayallerini, korkularını, nerelerde gücünü tükettiğini, nerelerde güç kazanabileceğini bilmeniz,  hatta geçmiş yaşantısının bugüne yansımalarını yazar olarak hakim olmanız kurgunuzu güçlendirecektir.

Bu atölyeye isterseniz karakter yaratmak için bir zemin oluşturmak adına, isterseniz de kendinize farklı bir yerden bakabilmek için katılın. Bu çalışma aynı zamanda kendi içinize de bir yolculuk…

Atölyemize erişiminiz her zaman olacak ama 6 haftaya yayılarak tasarlandı. İster ilk altı hafta Silvia ile birlikte çalışın, isterseniz daha sonra kendiniz çalışın, ya da her ikisi… Bu paketi satın aldığınızda, süresiz erişim hakkınız olacak.

Tüm çalışmalar sanal ortamda, www.sanalyazievi.com sitesinden ilerliyor.  

Ayrıca Silvia atölyeyi, bir WhatsApp grubu ve ilk altı hafta Salı akşamları saat 20.00 de’ zoom toplantısı ile destekliyor.

Siteye istediğiniz zaman girip, dersleri okuyabiliyor, videoları izleyebiliyor, çalışmaları yapabiliyorsunuz. Her hafta adım adım ilerleyen çalışmalarınız oluyor. Silvia yazdıklarınızla ilgili muhakkak geri bildirimde bulunuyor. 

14 Ekim Pazartesi günü erişime açılacak Temel Arketip Atölyesine bekliyorum sizi…

Detaylı bilgi >>>

edebiyathaber.net (9 Ekim 2024)

Yorum yapın