“Doktor ‘Bay Terzani kansersiniz’ dediğinde onu benimle değil de başkasıyla konuşuyormuş gibi dinledim. Ne umutsuzluğa kapıldım ne de heyecanlandım. Sanki bu konu hiç benimle ilgili değilmiş gibiydi.”
İtalyan gazeteci-yazar Tiziano Terzani kitabına böyle başlıyor.
Hepimizin kötü olaylar hep başkalarının başına gelecekmiş gibi bir inancı vardır. Bahsedilen şey başkalarının acısından haz almak değildir ama hep bir hafifleme hissedilir. “Neyse ki benim başıma gelmedi” diye geçiririz içimizden.
Terzani 1997 yılında öğreniyor kanser olduğunu. O tarihe kadar sürekli seyahat eden son derece aktif bir gazetecilik hayatı var. Alman ve İtalyan basını için Uzakdoğu’da muhabirlik yapıyor. Alman eşi Angela ile birlikte Singapur’da, Hong Kong’ta, Çin’de ve Hindistan’da yaşıyor. Kanser olduğunu öğrendikten sonra alternatif tıp yöntemlerini denemek için seyahatlerine devam ediyor. ABD, Tayland, Honk Kong ve Filipinler’i dolaşıyor. En sonunda her şeyden sıkılarak 1999 yılında Himalayalar’da bir dağ kulübesine yerleşerek kitap yazıyor. Atlıkarıncada Bir Tur Daha o yılların ürünü.
Kitapta onun hastalıkla mücadelesi kadar hayata bakış açısındaki değişiklikleri de okuyoruz. Hayatın anlamına ulaşmak için uzun bir yolculuğa çıktığını anlatan yazar, Doğu mistisizminin bilgelerinden öyküler anlatıyor bize. Bedeni anlamak için büyük keşifler yapan Batı dünyasının, ölümü anlamlandırmaktaki başarısızlığını vurguluyor. Terzani’nin kitabında insanın hayat yolunda karşılaştığı zorluklara, dünyanın merhamet eksikliğine, kapitalist dünyanın umursamazlığına rastlıyoruz. Hastalığa yakalandığını öğrendikten sonra gerçek bir özgürleşme yaşadığını anlatıyor şaşırarak. Şöyle söylüyor:
“Kanserle birlikte artık kendimi hiçbir konuda görevli hissetmeme ve suçluluk duymama hakkını elde etmiştim. Mutlak olarak özgürleşmiştim. Tuhaf görünebilir ama mutluydum.”
New York’taki dairesinden dışarıya bakışı bile değişiyor Terzani’nin. Sırf sokaktan geçenlere bakarak başkalarının hayatları üzerine ne çok hayal kurulabildiğini anlamak onun için şaşırtıcı olmuş. Çünkü eskiden başka insanlara aynı dikkatle bakmadığını fark etmiş. Merhamet eksikliği ve umursamazlık herkes gibi ona da bulaşmış çünkü.
Herkes gibi o da aynı soruları sormuş: Ben kimim ? Neden öleceğim ? Ölüme neden olan şey hastalık mıdır yoksa ölüm varolduğu için mi hastalık vardır ?
Himalayalar’daki küçük evinde bu sorulara yanıt aramaya çalışmış. Kitabı okuduğunuzda yanıt bulup bulamadığına siz karar vereceksiniz.
Tiziano Terzani atlıkarınca olarak nitelediği ölümlü dünyada yedi yıl daha tur attı ve 2004 yılında hayatını kaybetti.
Terzani’nin kitabı 2013 yılında Pan Yayıncılık tarafından Türk okurlarına sunuldu. Kitap geçen yılın sonlarında Eren Yücesan Cendey’in çevirisiyle üçüncü baskısını yaptı.
Uluslararası bir gazeteci-yazarın kanserle mücadelesini ve bu hastalıkla mücadele ederken değişen hayatını merak ediyorsanız Atlıkarıncada Bir Tur Daha tam size göre.
edebiyathaber.net (25 Ocak 2021)