Kadıköy Belediyesi tarafından hayata geçirilen, Kadıköy’ün yaşayan kütüphanesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi ve Kültür Merkezi’nin (TESAK) Mayıs ayı programı belli oldu.
Perşembe edebiyat konuşmaları
TESAK Edebiyat Konuşmaları her Perşembe saat 18:30’da başlıyor. Mayıs ayının ilk konuğu Prof. Dr. Cevat Çapan.
Şair, yazar, çevirmen ve İngiliz Edebiyat’ı Profesörü Prof. Dr. Cevat Çapan “Düğüne” odağında John Berger söyleşisiyle edebiyatseverlerle buluşuyor. Edebiyat konuşmalarının ikinci konuğu tiyatrobilimci, oyuncu, yazar, eleştirmen ve yönetmen Prof. Dr. Özdemir Nutku. Nutku “Galile’nin Yaşamı” odağında Bertolt Brecht adlı söyleşisinin merkezine tiyatronun önde gelen ismi Bertolt Brecht’i ve onun tiyatro kuramını alıyor. Deneme yazarı ve diplomat Oğuz Demiralp Okuma Deneyimleri adlı söyleşisinde okumanın insan üzerinde bıraktığı etkiye ve öğrenmeye olan katkısına dikkat çekiyor ve izleyicilere kendi okuma deneyimlerini aktarıyor. “Kendi Yapıtı Karşısında Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın ‘Yapıtlarımla Konuşmalar” adlı söyleşinin konuşmacısı Konur Ertop. Eleştirmen, yazar Konur Ertop Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının en özgün temsilcilerinden Fazıl Hüsnü Dağlarca’yı anlatıyor. TESAK perşembe edebiyat konuşmalarının Mayıs ayı son konuğu ise Doç. Dr. Süreyya Karacabey. Karacabey “Hamlet Makinesi” odağında Heiner Müller adlı söyleşisiyle edebiyatseverlerle buluşuyor.
TESAK’ta felsefe söyleşileri: Zihin felsefesi
TESAK’ın Kadıköy Belediyesi, İstanbul Marmara Eğitim Vakfı (İMEV) ve Maltepe Üniversitesi iş birliğiyle gerçekleşecek Mayıs ayı felsefe programı şöyle:
Dr. Erman Taşkın’ın konuşmacı olacağı Yapay Zeka ve Bilinç: Yapay Zekadan Bir Tür Bilinç Doğabilir mi? adlı söyleşi 5 Mayıs Cumartesi 10:00’da. 12 Mayıs Cumartesi 10:00’da gerçekleşecek Duyum ve Algı adlı söyleşinin konuğu Dr. Kaan Özkan. Mayıs ayı felsefe söyleşilerinin son konuğu Dr. Meriç Bilgiç. 26 Mayıs Cumartesi 10:00’da gerçekleşecek söyleşinin konusu Bir Zihin Felsefesi Olarak: Antropogonia.
TESAK cumartesi söyleşi dizisi
5 Mayıs Cumartesi 14:00’de gerçekleşecek söyleşinin konukları Prof. Dr. Sina Akşin, Prof. Dr. Hasan Yazıcı ve Prof. Dr. Tolga Yarman. 1933 Üniversite Reformu ve 85. Yılda Türkiye’de Üniversite adlı söyleşinin konuşmacıları Darülfünun’dan günümüz yükseköğretim sistemine kadar yapılan reformları tarih meraklılarına aktaracak. Kadıköy’ün Sosyal, Kültürel, Sanatsal Hayatında Kadıköy Halkevi’nin Yeri adlı söyleşinin konuşmacısı İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Eminalp Malkoç. 12 Mayıs Cumartesi 14:00’de gerçekleşecek söyleşide Malkoç Halkevleri’nin kurulmasının öneminden bahsedecek.
Mayıs programı
03 Mayıs Perşembe “Düğüne” Odağında John Berger Söyleşi 18.30
05 Mayıs Cumartesi Yapay Zekâ ve Bilinç: Yapay Zekâdan Bir Tür Bilinç Doğabilir mi? Söyleşi 10.00
05 Mayıs Cumartesi 1933 Üniversite Reformu… Söyleşi 14.00
10 Mayıs Perşembe “Galile’nin Yaşamı” Odağında Bertolt Brecht Söyleşi 18.30
12 Mayıs Cumartesi Duyum ve Algı Söyleşi 10.00
12 Mayıs Cumartesi Kadıköy’ün Sosyal, Kültürel, Sanatsal Hayatında… Söyleşi 14.00
17 Mayıs Perşembe Okuma Deneyimleri Söyleşi 18.30
24 Mayıs Perşembe Kendi Yapıtı Karşısında Fazıl Hüsnü Dağlarca… Söyleşi 18.30
26 Mayıs Cumartesi Bir Zihin Felsefesi Olarak: Antropogonia Söyleşi 10.00
31 Mayıs Perşembe “Hamlet Makinesi” Odağında Heiner Müller Söyleşi 18.30
TESAK: Caferağa Mahallesi Rıhtım Caddesi No:2/3 Eski Başkanlık Binası (Beşiktaş iskelesi Karşısı) Kadıköy/ İstanbul – (216) 337 86 54-55 – http://www.kbtesak.org/
edebiyathaber.net (3 Mayıs 2018)