Kadıköy’ün yaşayan kütüphanesi Tarih, Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’nde (TESAK) 2019-2020 etkinlik sezonu, felsefeci yazar Önay Özer’in konuk olduğu “Sanat, Edebiyat ve Tarihin Temeli olarak Dil” konulu söyleşi ile başlıyor.
KADIKÖY’DE ÇARŞAMBA, PERŞEMBE VE CUMARTESİ ETKİNLİKLERİ
Kadıköy Belediyesi tarafından hayata geçirilen, Kadıköy’ün yaşayan kütüphanesi Tarih Edebiyat ve Sanat Kütüphanesi’nde (TESAK) edebiyat, felsefe, tarih, bilim alanlarında önemli isimleri Kadıköylülerle buluşturmaya devam ediyor. Kasım-Nisan ayları boyunca, her Çarşamba bilim ve felsefe, her Perşembe edebiyat, her Cumartesi de tarih, sanat tarihi, güzel sanatlar ve arkeoloji alanlarında uzman konuşmacıların yer alacağı söyleşilere herkes davetli.
‘NE VAR NE YOK’ SÖYLEŞİSİ İLE BAŞLIYOR
TESAK’ın bu sezon ilk konuğu felsefeci yazar Önay Sözer olacak. “Ne Var Ne Yok” başlıklı söyleşide dil üzerine konuşacak Sözer, Shakespeare’den Yunus Emre’ye edebiyattan örnekler verecek. 23 Ekim Çarşamba saat 18:00’de başlayacak etkinliğe katılım ücretsiz.
HER ÇARŞAMBA BİLİM VE FELSEFE
TESAK’da felsefe etkinlikleri bu sezon da devam ediyor. Prof. Dr. Kerem Cankoçak danışmanlığında hazırlanan “Bilim ve Felsefe Konuşmaları” Çarşamba saat 18:00’de Akşamüstü Söyleşileri olarak izleyicilerle buluşacak. Türkiye’nin çeşitli disiplinlerden seçkin bilim insanları ile felsefecilerinin konuşmacı olduğu bu söyleşi dizisi önemli isimleri ağırlayacak.
HER PERŞEMBE EDEBİYAT KONUŞMALARI
TESAK her perşembe alanında uzman akademisyen, yazar, şair, tiyatrobilimci, felsefeci, editör, çevirmen ve edebiyat araştırmacılarının katılımıyla gerçekleşecek. Her hafta telif/yabancı edebiyat eserleri metin çözümlemesi, açıklama ve yorumlamalarla ele alınacak, edebiyatın diğer sanatlarla ilişkisi kurulacak, edebiyat tarihinden önemli portreler, edebî türler, edebî dönemler üzerine konuşulacak.
HER CUMARTESİ TARİH, SANAT TARİHİ VE ARKEOLOJİ KONUŞMALARI
TESAK Cumartesi Söyleşi Dizisi’nde ise tarih, sanat tarihi ve arkeoloji temalı konuşmalar olacak. Cumartesi söyleşileri Kasım ayında Milli Mücadele yılları, “Ortadoğu Girdabında Türkiye”, “Tarih Boyunca Kadın Besteciler” başlıklarında söyleşiler düzenleniyor.
Tüm söyleşiler ücretsiz ve söyleşi saatinden bir saat önce konferans salonuna giriş yapılabiliyor.
TESAK: Caferağa Mahallesi Rıhtım Caddesi No:2/3 Eski Başkanlık Binası (Beşiktaş iskelesi Karşısı) Kadıköy/ İstanbul – (216) 337 86 54-55 – http://www.kbtesak.org/
TESAK KASIM 2019 ETKİNLİK TAKVİMİ
02 Kasım Cumartesi 14.00: Selçuk Kolay-Savaş Karakaş
Sudaki İzler: Denizin Dünü Bugünü ve Yarını
06 Kasım Çarşamba 18.00: Neslihan Serap Şengör
İnsan Merak Eder, Mühendis Yapar
07 Kasım Perşembe 18.00: Selim İleri-Seval Şahin
Yüz Yüze Edebiyat Söyleşileri
09 Kasım Cumartesi 14.00: Cezmi Eraslan
- Yılında Milli Mücadele
13 Kasım Çarşamba 18.00: Kerem Cankoçak
Nedensiz Evren
14 Kasım Perşembe 18.00: Mehmet Tekin
Doğumunun 120. Yılında Peyami Safa
16 Kasım Cumartesi 14.00: Aydın Büke
Clara Schumann ve Tarih Boyunca Kadın Besteciler
20 Kasım Çarşamba 18.00: Saffet Murat Tura
Psikiyatri ve Felsefe
21 Kasım Perşembe 18.00: Afşar Timuçin
Edebiyattaki Felsefe, Felsefedeki Edebiyat
23 Kasım Cumartesi 14.00: Ahmet Yavuz
Ortadoğu Girdabında Suriye
27 Kasım Çarşamba 18.00: Cem Say
Yapay Zeka ve Felsefe
28 Kasım Perşembe 18.00: Hilmi Tezgör
Edebiyat ve Müzik: Leonard Cohen’in Son Defterleri
30 Kasım Cumartesi 14.00: Arda Odabaşı
Osmanlı’dan Milli Mücadele’ye Sinemanın Serüveni
edebiyathaber.net (23 Ekim 2019)