Eylül ayının ilk günleriymiş. İşten eve yürüdüğüm bir akşamüstü Feriköy’de Şahap Sokağı kesen bir sokağın başında genç bir arkadaşımla karşılaşıyoruz. Ayaküstü sohbetimizin sonunda veda ederken “Tezer Özlü bu sokakta oturmuş” diyor. Özlü ailesinin Feriköy’de oturduğunu biliyordum tabii ama evlerinin hangi sokakta olduğunu bilmiyordum.
Ertesi gün sokakta bir keşif gezisi yapıp Tezer Özlü ve ailesinin oturduğu apartmanı tespit ediyorum. Doğruluğunu teyit etmek için Sezer Duru’yu arıyorum. O da beni “Evet o apartmanda oturuyorduk,” diye onaylıyor. Ardından Facebook’ta ve Twitter’da apartmanın görseliyle birlikte “Feriköy, Çobanoğlu sokak, Şen Apartmanı. Özlü Ailesi burada yaşamış. Türk edebiyatının büyük isimleri Demir Özlü, Sezer Duru, Tezer Özlü. Şişli Belediyesi kapısına bir plaket assa, sokağa “Tezer Özlü Sokağı” adı verilse ne hoş olurdu,” diye yazıyorum.
En çok ilgi gören paylaşımlarımdan biri oluyor. Hemen olumlu yorumlar gelmeye başlıyor. “Enfes bir öneri bu.”, “Şahane olur” gibi yorumlar yapıyor dostlar. Sokağın adının Tezer Özlü Sokağı olarak değiştirilmesi önerisine destek çoğalıyor. Arada kötümser dostlar da var. Şair dostum Gültekin Emre Ayvalık örneğini veriyor; “Belediyeler böyle şeyleri nasıl akıl etsin sevgili Metin? Onların kültür müdürleri başka havaları soluyor hep. Ayvalık’taki bir sokağa Fikret Mualla, onun yaşadığı sokağa ya da Ara Güler’in yaşadığı sokağa onların adını vermeyi hiç düşünmediler kaç kez söylendiği halde. Evlerine de bir plaket çakılmadı” diye yazıyor.
Ama fikri hayata geçirmek isteyen dostlar da var. Eski Kültür Bakanlarımızdan Ercan Karakaş ağabeyimiz “Belediye Başkanına ilettim” diye yazıyor. Diğer yandan Mesut Kara Hacer Foggo’nun Şişli Belediyesi’ne önerimizi iletebileceğini bildiriyor. Bunların hepsi benim paylaşımımın altına yazılan açık görüşler, o nedenle isimleri veriyorum.
Nitekim iki koldan öneri Şişli Belediyesi’ne ulaşıyor. Şişli Belediyesinin sosyal medya ekibi dikkatlidir. Bu öneriler ulaşmadan Twitter’daki paylaşımıma hemen bana cevap veriyorlar. “Merhaba, talebinizi yetkili kurum olan @IBBcozummerkezi‘ne iletiyoruz. Bilginize sunar, iyi günler dileriz.” Belediyelerin en sevdiği cevap türü bu. Başvuruları anında başka makamlara havale edip kurtuluyorlar.
Böyle çok deneyimim var. Şişli Belediyesi İstanbul büyük Şehir Belediyesine talebi havale edecek. İBB Beyaz Masa, yeni adıyla Çözüm Merkezi “Başvurunuz … numarası ile kayıt alınmıştır” diye cevap yazacak ve konu kapanacak. İBB Çözüm Merkezi’nden hiçbir cevap gelmeyecek.
İBB Çözüm Merkezi beni şaşırtıyor ve şu cevabı veriyor; “başvurunuzda yer alan konu Şişli Belediyesi yetki ve sorumluluk alanında bulunduğundan ilgili kurum yetkililerine [email protected] adresinden iletilmiştir.” Yani topu yeniden Şişli Belediyesi’ne atıyorlar.
İBB Çözüm Merkezi’nin başvuruma cevabını almadan önce Şişli Belediyesinin cevabına şöyle karşılık vermişim; “Sokak adlarında yetki İBB Meclisi’nde ama Sayın Muammer Keskin meclis üyesi. Yani sokağa ‘Tezer Özlü’ adının verilmesi için meclise önerge verebilir. Şişli’deki bir apartmana plaket asılmasına ise Şişli belediyesi ve başkan Muammer Keskin karar verebilir. Yeter ki istesinler.”
Şişli Belediyesinin cevabı da şöyle; “Metin Bey, Önerileriniz bizim için çok kıymetli, öncelikle teşekkür ederiz. Değerli sanatçılarımızın isimlerini, kentimizin sokaklarına vererek miraslarını yaşatmak bizim için de çok önemli. Talebinizi Başkanımıza iletiyor olacağız. Saygılarımızı sunar, iyi günler dileriz.”
Bütün bu yazışmalar 8 Eylül’de olmuş.
Bu arada Ercan Karakaş ağabey arayıp başkanla görüştüğünü, bu konuyla ilgili olarak beni arayacaklarını söylüyor.
Hacer Foggo eski bir gazeteci arkadaşımızdır, Şişli Belediyesi Meclis Üyesi seçilmiş. Bir yandan da onunla mesajlaşıyoruz. Başkanla görüştüğünü, binaya plaket asılması ve sokağa Tezer Özlü adı verilmesi için gerekeni yapacağını, “hiçbir sorun yok!” dediğini belirtiyor.
14 Eylül’de bir gelişme var mı, diye sormuşum. Hacer Foggo, sokağın ve apartmanın Şişli belediyesinin kültür envanterine kaydedileceğini bildiriyor. “Sokağa isim verilmesini mecliste konuşmak gerekiyormuş sonra da İBB’nin onaylaması… Bu nedenle Ekim’de gündeme getirebiliriz ancak” diye cevap yazıyor. Kültür envanterine kaydedilince apartmana plaket asılıyormuş.
Tabii ki “Her şey güzel olacak!” diye düşünüyorum.
28 Ekim’e kadar bekliyorum. Hacer Foggo’dan bir mesaj yok. “Bir gelişme var mı?” diye soruyorum. “Bir geri dönüş olmadı. Tekrar sorarım” cevabını alıyorum. 28 Kasım olmuş, beklenen cevap henüz gelmedi.
Özlü ailesini evi Kültür envanterine kaydedilmiş mi diye araştırıyorum. Şişli Belediyesi konuyla ilgili kulturenvanteri.com adresinde bir site hazırlamış. Orada envantere kaydedilen anıt ve binalar bulunuyor. Liste olarak da harita üzerinde de görmek mümkün. Haritada inceliyorum. Yok. Arama motorunda aratıyorum. Yok. Özlü ailesinin yaşadığı Şen Apartmanı kaydedilmemiş ya da ben bulamıyorum.
Bu sırada İBB Meclisinin toplandığı ve cadde ve sokaklara ismiler verildiği haberi sosyal medyada dolaşıyor. Heyecanla habere ulaşıyorum. Hacer Foggo’nun söylediği gibi Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin İBB meclis üyesi olarak konu ile ilgili başvuruyu yapmış olabilir, mecliste de kabul edilmiş olabilir diye umuyorum.
Haberin başlığı şöyle; “AKP’liler cadde ismi belirledi: Ayasofya Camii, TEKNOFEST, Abdülhamid Han…” (bkz. AKP’liler cadde ismi belirledi: Ayasofya Camii, TEKNOFEST, Abdülhamid Han… (birgun.net)). Esenler 15 Temmuz Mahallesi’nde sokaklara isim verilmesi önergesi verilmiş. AKP Esenler ve İBB Meclis Üyesi Ömer Çetinkaya ile AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş tarafından verilen önergeyle belirlenen 19 cadde ismi şu şekilde: Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı, Osman Aşkın Bak Caddesi, Özdemir Bayraktar Caddesi, TEKNOFEST Caddesi, Prof. Dr. Fuat Sezgin Caddesi, İsmet Yılmaz Caddesi, Turgut Cansever Caddesi, Ayasofya Camii Caddesi, Hulusi Akar Caddesi, Mustafa Varank Caddesi, Prof. Dr. Aziz Sancar Caddesi, Sultan Abdülhamid Han Caddesi, Hacı Bektaşi Veli Caddesi, Alparslan Türkeş Caddesi, Prof. Dr. Mustafa Şentop Caddesi, Şehit Ömer Halisdemir Caddesi, Prof. Dr. Necmettin Erbakan Caddesi, Prof. Dr. Kadir Topbaş Caddesi ve Murat Kurum Caddesi.
Belki Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin İBB meclis üyesi olarak “Çobanoğlu sokağının adının Tezer Özlü sokağı olarak değiştirilmesi” önerisini getirmiştir de mecliste kabul edilmemiştir, diye düşünüyorum. İBB Meclis kararlarına internet üzerinden ulaşmak mümkün. 15 Eylül’den sonra bugüne dek Şişli ile ilgili tek bir başvuru yapılmış, o da Şişli Belediyesi’nin değil İBB Mesken Müdürlüğü’nün bir başvurusu ve sokak adı değişikliği talep edilmiyor.
edebiyathaber.net (30 Kasım 2022)
“Tezer Özlü sokağından geçemezsin | Metin Celâl” üzerine bir yorum