B. Suat Çağlayan’ın yazdığı “Hipokrat’ın Romanı” Bilgi Yayınevi etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Tıbbiyeli Hikmet kitabının yazarı B. Suat Çağlayan bu kez Antik Çağ yıllarına uzanıyor, “tıbbın babası” olarak bilinen Hipokrat’ın hayatını ve düşüncelerini akıcı bir roman kurgusuyla buluşturuyor. Böylece Hipokrat’ın hekimlik serüveni, dönemindeki diğer hekimlerle ve düşünürlerle yaptığı tartışmalar, hekim andını yazma süreci, o yıllardaki tedavi yöntemleri, kadınların hekimliğe kabul edilme mücadelesi gibi konular tarihi ve bilimsel çalışmaların ötesinde edebi bir anlatıyla okurlara ulaşıyor.
“…Siz, Hekimlik Tanrısı Asklepios’un sülalesinden geliyorsunuz, değerli Hipokrat!” dedi Hekim Eurifon. “Oysa ben halk hekimiyim ve bana yoksullar geliyor; çaresiz ve parasız insanlar!”
Hipokrat, Eurifon’u dinlerken onun yoksulluk felsefesi yaptığını düşünüyordu.
“Değerli meslektaşım Hekim Eurifon,” dedi, biraz üstten bakarak. “Hekimlik bir sanattır ve hiçbir sanatçı sanatını karşılıksız yapmaz!”
Hipokrat’ın kibirli tavrı, Eurifon’u kızdırmıştı.
“Bak meslektaşım!” dedi sert bir sesle. “Hekimlik hizmetini paraya çevirmek için onun bir sanat olduğunu söylüyorsan, ben orada yokum!”
Yazar hakkında:
B. Suat Çağlayan Trabzon’da doğdu. A.Ü. Tıp Fakültesi’ni bitirdi. Hv. K. K.’da uçuş hekimi, GATA ve Hava Hastanelerinde çocuk hekimi, SSK Tepecik Hastanesinde (Doç. Dr.) klinik şefi, E.Ü. Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları İmmünoloji Bölümü’nde (Prof. Dr.), Sağlık Bakanlığı’nda genel müdür, TBMM’de 21. Dönem Milletvekili ve Kültür Bakanı olarak görev yaptı.
Zeytin ağacı fotoğrafları ile zeytinle ilgili söz ve yazıların yer aldığı dört kitabı yayımlandı. Bunların yanı sıra; Göç Yarası, Fındık Yaprağı, Tıbbiyeli Hikmet, Sinope’li Diogenes, Yaşadıkça, İmbatla Gelen Kadın: Smyrna, Umutlar Yarım Kaldı: Aristonikos adında romanları bulunmaktadır.
Ayrıca, çocuklar için on dolayında kitabı yayımlandı.
edebiyathaber.net (10 Haziran 2022)