Ayrıntı Yayınları’ndan geçtiğimiz yıl Karanlık Güzergahlar adlı romanı ve kısa süre önce de Küreselleşmenin Çöküşü–Dünyanın Yeniden Keşfi adlı inceleme kitabı yayımlanan, PEN geçmiş dönem başkanlarından, Kanadalı yazar John Ralston Saul 20 Kasım’da son kitabının tanıtımı, basın temasları ve bir konferans için yayınevinin davetlisi olarak Türkiye’ye geliyor.
John Ralston Saul, kitapları toplam 37 ülkede 28 dile çevrilmiş, birçok ülkede siyasi ve ekonomik düşünce üzerinde oldukça önemli etkiler bırakmış bir yazar-filozof. Kanada doğumlu Saul, kâr amacı gütmeyen Kanada Vatandaşlığı Enstitüsü’nün eş kurucusu ve eş başkanı olup 2009-2015 yılları arasında da Uluslararası Pen Kulübü’nün başkanlığını üstlendi. TIME dergisi tarafından “kâhin” olarak adlandırılan yazar, küreselleşme sebebiyle ortaya çıkabilecek zararlara yıllar öncesinden dikkat çekmiş ve bugün dünyanın içinde bulunduğu krizi öngörmüştü.
“Bugün için sorabileceğim tek soru, bir bankayı kurtarmanın ne zamandır bir ülkeyi kurtarmaktan önemli olduğudur. Ya da sosyal bilimci akademisyenlerimizin, bir demokrasinin meşruiyet kaynağının vatandaşlar değil de, ticari sözleşmeler olduğuna ne zaman inanmaya başladıkları.”
John R. Saul – Küreselleşmenin Çöküşü (s. 9)
Saul’un, Türkçe’ye kazandırılan son kitabı Küreselleşmenin Çöküşü-Dünyanın Yeniden Keşfi kısa bir süre önce Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı. Yazarın kısa öykülerinden oluşan Karanlık Güzergahlar isimli kitabını ise 2017 yılında basan Ayrıntı Yayınları; Saul’a Türkiyeli okurlarıyla buluşma davetinde bulundu.
John Ralston Saul, 20 Kasım akşamı Türkiye’de olacak. 21 ve 22 Kasım tarihlerinde kitap eleştirmenleri ve çeşitli basın yayın kuruluşları ile bir araya gelip röportajlar verecek.
Saul 23 Kasım 2018 tarihinde ise Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet Liderlik Okulu tarafından düzenlenecek bir konferansta konuşacak. Saul, 15.00-17.00 saatleri arasında Bahçeşehir Üniversitesi Güney Kampüsü (Beşiktaş) C Teras’ta gerçekleşecek konferans ve ardından yapılacak sohbette öğrenciler ve okurlarla buluşacak. Küreselleşmenin Çöküşü-Dünyanın Yeniden Keşfi kitabının bir bölümünde de “Birilerinin Söylemeyi Unuttuğu Bir Şeyler Var” başlığını kullanan Saul; küreselleşmenin tarihsel arkaplanını, günümüze olan siyasi-ekonomik etkilerini, bugüne dek söylenmekten imtina edilen ya da unutulan sebep ve sonuçlarını değerlendirecek.
edebiyathaber.net (21 Kasım 2018)