Geçtiğimiz günlerde Paul Auster’ın Hürriyet gazetesine verdiği röportajda, Türkiye’ye davet edilse bile gelmeyeceğini söylemesi üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil edebiyat ve siyaset dünyasından birçok kişinin yorumladığı ve Başbakan ile yazar arasında polemiğe neden olan mesele, Time dergisinde de ele alındı.
Time dergisince yayınlanan yazıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ünlü ABD’li yazar Auster arasındaki atışma değerlendirilirken, “İnternet tarafından körüklenen, en olmayacak karşıtlar arasında bir söz düellosu, bu hafta Atlantiğin iki tarafı arasında fırtına gibi esti” denildi.
Yazıda Erdoğan ile Auster’in “kahvehane vari bir polemiğe” giriştikleri, bunun gerçekten “Türkiye’nin irtifa kaybetmesine yol açacağı” değerlendirmesine de yer verildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ünlü ABD’li yazar Paul Auster arasındaki atışma, Batı’nın önde gelen medya kuruluşlarının bloglarında tartışılmaya devam ediliyor. Time dergisince yayımlanan bir yazıda, “İnternet tarafından körüklenen, en olmayacak karşıtlar arasında bir söz düellosu, bu hafta Atlantiğin iki tarafı arasında fırtına gibi esti” denildi. Yazıda Erdoğan ile Auster’in “kahvehane vari bir polemiğe” giriştikleri, bunun gerçekten “Türkiye’nin irtifa kaybetmesine yol açacağı” görüşleri de yansıtıldı.
“Erdoğan, Auster’e karşı. Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan neden Blooklyn’de yerleşik bir yazar ile kavga ediyor” başlığı ile yayınlanan yazıda “İnternet tarafından körüklenen, en olmayacak karşıtlar arasında bir söz düellosu, bu hafta Atlantiğin iki tarafı arasında fırtına gibi esti” denildi.
Atışmayı, Auster’in tutuklu gazeteciler nedeniyle Türkiye’yi ziyaret etmeyeceği yönündeki açıklamalarının tetiklediği belirtilen yazıda halen 100 kadar gazetecinin cezaevinde bulunduğunu, hükümetin de gazetecilerin habercilikten değil yasa dışı faaliyetlerinden dolayı yargılandığında ısrar ettiği kaydedildi.
Başbakan Erdoğan ile Auster arasında tartışmaya ilişkin ayrıntıların da aktarıldığı yazıda cezaevindeki gazeteciler çoğunun Kürt basını için çalıştığını ve KCK’yı “kökünden sökmeye yönelik bir plan çerçevesinde tutuklandığı” belirtildi.
“Türkiye’nin irtifa kabetmesine yol açacak”
Ancak, tutuklananlar arasında “tanınmış ve saygı duyulan” Profesör Bursa Ersan ve çalışmaları uluslararası alanda takdir edilen yayıncı Ragıp Zarakolu’nun da bulunduğuna dikkat çekilen yazıda “Auster olayı, hemen Türkiye’de manşet oldu” denildi. ABD’li dergi, yazıda bir Türk köşe yazarının, “Hiçbir zaman tasavvur edemeyeceğim şeylerden biri, önemli bir küresel siyasi şahsiyet haline gelmiş olan Başbakan Erdoğan ünlü yazar Paul Auster ile kahvehane vari bir polemiğe girişebileceğidir. Evet bu, Türkiye’nin irtifa kaybetmesine yol açacak” sözlerinin de yansıttı. Time’nin bloğunda şöyle devam edildi:
“Haziran ayında büyük bir çoğunlukla yeniden seçilen karizmatik Erdoğan, son yıllarda, giderek yüksek profilli bir lider oldu, özellikle Arap Baharı’nın ardından. Araştırma grubu TESEV’in yeni bir anketine göre, onun yönetiminde Türkiye, halen Ortadoğu’daki 16 ülkenin insanları arasında en popüler ülkedir. Katılımcıların yüzde 60’ından fazla Türkiye’nin olumlu bir rol modeli olduğunu düşündüklerini söylediler.”
“Erdoğan’ın otoriter eğilimi daha çok eleştiri çekiyor”
Time, “ironik olarak Türkiye’nin çekiciliği için dile getirilen başlıca sebep, demokratik rejimidir” dediği yazısında Türkiye’nin canlı ekonomisi veya Müslüman kimliği gibi başka faktörlerin olduğunu belirterek, “Ancak, tam o açıdan Erdoğan’ın otoriter eğilimi, yurt içinde ile Avrupa ve ABD’den giderek artan eleştirileri çekiyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine göre 2011 yılında Türkiye, Avrupa’da basın özgürlüğünü en çok ihlal eden ülke oldu” yorumunu yaptı.
“Auster sonuncusu olmayabilir”
Yazı, “Erdoğan da, muhalif görüşlere pek katlanmıyor ve kendisini eleştiren gazeteci ve karikatüriste karşı dava açmada tereddüt etmiyor. Bu nedenle, Paul Auster, onun öfkesini çeken uluslararası çaptaki ilk romancı olsa da sonuncusu olmayabilir” sözleriyle noktalandı.
Kaynak: ANKA